LUMI

En af verdens kraftigste forskningscomputere skal bygges i Finland, og her kan du får en forsmag på hvad, der er i vente. Computeren forventes klar til brug i efteråret 2020.

Kombinationen af supercomputere og teknologier som eksempelvis kunstig intelligens er en væsentlig cocktail, der skal være med til at drive videnskabs- og forskningsaktiviteter og derved styrke Europas konkurrenceevne i fremtiden.

I den forbindelse spiller European High Performance Computing (EuroHPC) en nøglerolle.

EuroHPC er en gruppe af europæiske lande, der vil fokusere på High Performance Computing (HPC). Fællesskabet skal samle europæiske og nationale ressourcer, der kan skabe supercomputer-resultater og en datainfrastruktur i topklasse.

Fordelen ved at arbejde på tværs af grænser er, at der kan bygges et økonomisk og konkurrencedygtigt HPC-økosystem, hvor man i fællesskab kan erhverve og drive supercomputerne samt de tilhørende tjenester og applikationer.

EU og dets 28 lande har underskrevet EuroHPC-erklæringen om at investere i supercomputere i verdensklasse.

Et af de paneuropæiske supercomputerprojekter, LUMI (Large Unified Modern Infrastructure), skal placeres i CSC's datacenter i Kajaani, Finland. Konsortielandene i LUMI er Finland, Belgien, Tjekkiet, Danmark, Estland, Norge, Polen, Sverige og Schweiz. DeiC koordinerer den danske deltagelse på vegne af universiteterne. Computeren forventes klar til brug i efteråret 2020.

I denne video kan du få en forsmag på projektet.

Læse mere

Revideret 12/11/19

Relaterede nyheder

Relateret indhold