NeIC har netop modtaget finansiering fra EU-Kommissionen til at styrke arbejdet med European Open Science Cloud i Norden (EOSC-Nordic) samt til at lede udviklingen af FAIR data.
Projektet skal være krumtappen i den motor, som bygger det digitale fundament, der blandt andet skal gøre forskningsdata, infrastrukturtjenester og supercomputerudregninger flydende på tværs af grænser. Et samarbejde, der skal være med til at sikre udviklingen af den moderne - og fremtidige forskning.
DeiC er bidragsyder i alle EOSC-Nordics arbejdspakker, hvilket betyder, at en bred palette af DeiCs medarbejdere vil få indflydelse på mange af kerneområderne i projektet. Det gælder eksempelvis infrastruktur, tjenester, data management, juridisk kortlægning af datadeling og kompetenceopbygning på tværs af de nordiske lande.
Danske Lene Krøl Andersen, der er NeIC Executive Manager og leder af DeiCs eScience Center, skal være projektleder for EOSC-Nordic på vegne af NeIC, der har fået penge til en treårig periode.
”Det bliver helt utrolig spændende og samtidig en kæmpe mulighed for, at Danmark kan være med til at bygge og integrere den e-infrastruktur, der skal anvendes af alle de europæiske forskere. Det er et kvantespring, vi tager,” fortæller Lene Krøl Andersen, og fortsætter:
”Det er samtidig glædeligt, at Danmark kan være med til at trække infrastruktur-midler til de nordiske lande i en sådan grad, et område vi gene vil biddrage yderligere til i fremtiden i tæt samarbejde med vore forskere.”
EOSC-Nordic er et samarbejde om infrastrukturløsninger, som har potentiale til at blive ’åbnet op’ til brug udenfor de tiltænkte forskningsmiljøer og nationaliteter (i.e. EOSC Portal), der finder sted i Finland, Sverige, Norge, Danmark, Island, Estland, Letland, Litauen, Holland og Tyskland.
Værktøjskasse med pondus
Koordineringen mellem landene skal skabe nye synergier for derved at opnå større harmonisering indenfor politik og serviceydelser i overensstemmelse med EOSCs standarder og praksis.
Og et lille land som Danmark har en stor fordel ved at deltage i et partnersamarbejde på tværs af grænser.
”Vi kommer til at arbejde med de dygtigste forskere og de bedste eksperter inden for e-infrastruktur. Nu skal vi så bevise, at vi kan bygge en lettilgængelig og brugervenlig struktur med de redskaber, som skal understøtte vores forskere, så de kan blive med at udøve forskning i verdensklasse – også i fremtiden.”
Et arbejde, der kræver, at EOSC-Nordic er både kritisk og kvalitetsbevidst overfor vigtige grundsten som eksempelvis datakvalitet, services og informationssikkerhed.
Benhårdt arbejde
Lene Krøl Andersen er naturligvis meget glad for bevillingen, men også for at det forberedende arbejde i at lave så stor en ansøgning med så mange partnere og ventetiden nu er afsluttet.
”Det har været benhårdt arbejde at nå hertil, men det viser også, at vi er et stærkt team, hvor der virkelig er lyst og motivation og ikke mindst masser af ekspertviden til at udvikle EOSC-Nordic. Jeg har kun store forventninger til det samarbejde, der ligger foran os nu”
Projektforslaget, som EU-Kommissionen nu har godkendt, blev indsendt i november 2018 af NeICs Direktør Gudmund Høst, på vegne af et konsortium på 24 partnere fra Norden og de baltiske lande.