Gå til hovedindhold

Projekt skal få styr på forskernes data

Datamanagement i praksis skal skaffe viden om, hvordan forskere kan styre og håndtere digitale data.
Af
23/02/2015 13:02

Den 1. marts begynder projektet ”Datamanagement i praksis”, der løber over de næste to år. Formålet er at skaffe viden om, hvordan forskere kan styre og håndtere digitale data, som forskningsprojekter genererer eller anvender.

Mange videnskabelige forskningsprojekter bygger på digitale data. Med it er det blevet muligt at opbevare endog meget store datamængder. Dermed kan andre forskere senere få adgang til dem, kontrollere de oprindelige forskeres resultater eller bruge dem til ny forskning.

Det kræver imidlertid forberedelse: Allerede når forskningsprojektet går i gang, bør forskerne overveje, hvordan de vil håndtere deres data. Hvor og hvordan skal de gemmes? I hvilke formater? Hvilke data skal gemmes, og hvilke skal ikke bevares?

Alle de spørgsmål og tilhørende svar indgår i forskningsdatamanagement. Hvordan de skal besvares i konkrete projekter, skal ”Datamanagement i praksis” give svaret på.

”Vi skyder projektet i gang med et kickoff-møde for deltagerne den 27. marts på Statsbiblioteket i Århus,” fortæller projektleder Katrine Hofmann Gasser, Statsbiblioteket.

Fra humaniora til naturvidenskab

Projektet har deltagere fra et bredt udsnit af forskningsdiscipliner såsom humaniora, samfundsfag, naturvidenskab og tekniske fag.

”Datamanagement i praksis” er et projekt under DEFF (Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek). DeiC har sammen med DEFF udviklet en national strategi for forskningsdatamanagement, som projektet følger og understøtter.

Projektet skal besvare fire overordnede spørgsmål:

  1. Hvordan kan forskningsbibliotekerne bidrage til at etablere og drive datamanagementservices for forskningsdata?
  2. Hvilke problemområder kan identificeres ved etablering og drift af forskningsdatabaser?
  3. Hvilke metoder og værktøjer kan løse de problemer?
  4. Hvad er effekten af de metoder og værktøjer?

Projektet understøtter alle faser i livscyklussen for forskningsdatamanagement.

Læs mere

Datamanagement i praksis, projektinformation fra Statsbiblioteket

Datamanagement i praksis, projektet hos DEFF

Datalagring og forskningsdatamanagement, information fra DeiC