Det nationale kulturarvscluster er en supercomputer med adgang til Statsbibliotekets digitale kulturarvsmaterialer. Der er også kapacitet til, at forskere kan anvende systemet på egne data.
Statsbibliotekets digitale kulturarvsarkiver omfatter blandt andet en stor samling radio- og tv-udsendelser, et avisarkiv og et arkiv over alle danske websider. Med kulturarvsclusteret får forskere for første gang mulighed for at udføre big data-forskningsprojekter i digital dansk kulturarv.
I løbet af efteråret 2015 vil tre pilotprojekter udnytte supercomputerens nye beregningsfaciliteter. I projekterne stiller Statsbiblioteket i samarbejde med DeiC eScience kompetencecenter faciliteter og oplæring i systemet gratis til rådighed for forskerne.
Etableringen af kulturarvsclusteret betyder en styrkelse for den humanistiske forskning inden for de digitale samlinger, hvor brugen af store datasæt indtil nu har været begrænset.
Statsbiblioteket har gennem de seneste år deltaget i nationale og internationale forsknings- og forskningsinfrastrukturprojekter med baggrund i dansk digital kulturarv. Biblioteket har derved styrket både viden og kompetencer om, hvad der kræves for at tilbyde for eksempel data mining – søgning efter strukturer og mønstre i store datamængder.
Kulturarvsclusteret bygger på softwareplatformen BigInsights fra IBM, som har kombineret open source-systemet Open Data Platform med egne kommercielle applikationer.
Aftalen har en økonomisk ramme på 7,2 mio. kr. over de næste tre år.
DeiC Nationale Kulturarvscluster, Statsbiblioteket, åbner efter planen 30. september 2015. Dermed er den tredje og sidste af DeiCs nationale HPC-satsninger (High Performance Computing) på plads. De to øvrige er den nationale LifeScience-supercomputer Computerome ved Danmarks Tekniske Universitet og Abacus 2.0 på Syddansk Universitet.
Formand for DeiC, Børge Obel, og direktør for Statsbiblioteket, Svend Larsen, underskriver aftalen om etablering af DeiC Nationale Kulturarvscluster, Statsbiblioteket.