Tre arkæologer fra Danmark, Norge og Sverige deltager i et stort fælleseuropæisk projekt, der skal gøre visionen bag European Open Science Cloud til virkelighed. Projektet EOSC-hub har til formål at give forskere en fælles indgang til mange forskellige typer forskningsdata.
Tovholder for arkæologernes del af projektet er lektor Jens-Bjørn Riis Andresen, Aarhus Universitet, fra arkæologiafdelingen på Moesgaard Museum. Han fortæller, at arkæologer de sidste 25 år har drømt om sådan et system:
"Når jeg som forsker fx skal finde landsbyer med bevarede strukturer fra bronzealderen, skal jeg rundt og spørge hvert enkelt museum, om de har materiale om det. Jeg skal ned i arkiverne på hvert enkelt sted og rode skuffer igennem. Udfordringen er endnu større, hvis jeg vil søge i andre lande," siger han.
Arkæologiske ressourcer kan fx være den dokumentation, der er frembragt ved en udgravning. Ud over tekster kan det være GPS-opmålinger, 3D-modeller, fotos og tegninger.
Spredt materiale
Store dele af materialet findes på digital form. Men det er spredt ud på forskellige computersystemer hos mange museer og andre institutioner.
"Vores mål er ikke at opbygge en kæmpedatabase. Den slags store projekter går sjældent godt. I stedet vil vi opbygge en søgemaskine, der registrerer, hvad der ligger hvor. Så kan forskeren søge efter materiale næsten som i en slags Google," siger Jens-Bjørn Riis Andresen.
Systemet skal høste metadata fra de datakilder, der bliver lagt ind i det, og stille dem til rådighed via søgefaciliteten. Slutmålet er at gøre de arkæologiske data tilgængelige ud fra FAIR-principperne (Findable, Accessible, Interoperable, Re-usable).
Designet er første fase
Delprojektet under EOSC-hub dækker kun første fase af opgaven: At udvikle et design for, hvordan data kan integreres og gøres søgbare. Der kan også udvikles prototyper i projektet, men udviklingen af et endeligt system ligger uden for det. Derfor håber Jens-Bjørn Riis Andresen, at der følger et opfølgende projekt senere, der udmønter designet i praksis.
"Med EOSC-hub får vi løftet opgaven op på internationalt plan. I første omgang bliver det på nordisk plan, men i en europæisk ramme," understreger han.
De øvrige deltagere er Espen Uleberg fra det kulturhistoriske museum ved Oslo Universitet og Daniel Löwenborg fra arkæologisk institut ved Uppsala Universitet samt medarbejdere fra deres afdelinger.
Endvidere deltager medarbejdere fra afdelingen for arkæologisk it på Moesgaard.
Projektet har fået tildelt fire personmåneder under EU's Horizon 2020-program. Det ventes at begynde i starten af 2018. Det samlede EOSC-hub-projekt er et konsortium med 74 deltagere under ledelse af EGI Foundation.
DeiC har håndteret ansøgningen og fungerer som sekretariat for arkæologernes del af EOSC-hub.