Gå til hovedindhold

Knowledge Exchange bliver en del af DeiC

Fra den 1. januar 2020 har DeiC overtaget medlemsskabet af Knowledge Exchange fra Styrelsen for Forskning og Uddannelse.
Af
14/01/2020 09:01
Billede
Knowledge Exchange-logo
Grafik: Knowledge Exchange.

Knowledge Exchange blev skabt i 2005 på baggrund af en vision om at bygge en fælles og agil platform til udveksling af viden og erfaring om e-infrastruktur og services inden for forskning.

Formålet er således at dele viden, erfaringer og ressourcer i relation til udvikling af digital infrastruktur og services på højeste internationale niveau til fremme af forskning og videregående uddannelse - med fokus på Open Scholarship og Open Access.

Billede
Anna Mette Morthorst
Foto: Privat

Anna Mette Morthorst er ansat som specialkonsulent på Det Kongelige Bibliotek med særligt fokus på Open Access publicering, Open Science og ophavsret. Hun er frikøbt af DeiC som dansk repræsentant i Knowledge Exchange-gruppen.

Knowledge Exchange-samarbejdet består af seks nationale organisationer, CSC i Finland, CNRS i Frankrig, DFG i Tyskland, Jisc i England, SURF i Holland og DeiC, der samarbejder om projektet med specialkonsulent Anna Mette Morthorst som ny koordinator i DeiC.

Gruppen inviterer desuden løbende eksterne eksperter til at deltage i udveksling af viden om Knowledge Exchange’s indsatsområder og til at udvikle best-practice og anbefalinger.

Ny strategi

I 2019 udviklede Knowledge Exchange en ny strategi med udgangspunkt i tre hovedområder:

  • FAIR Data
  • ​Open Science og evaluering
  • Fremtidens forskningspublicering og data

“Der er allerede igangsat projekter, som understøtter strategien,” fortæller Anna Mette Morthorst, og fortsætter:

”Et konkret eksempel er et nyt projekt med arbejdstitlen ’publishing reproducible research output’, der har fokus på publicering i en verden, som ikke kun har tanke på tekst men også data, der skal formidles inden for hensigtsmæssige rammer og formater.”

DeiC har ligeledes været involveret i et andet Knowledge Exchange-projekt ’The Economy of Open Scholarship and the need for collective action’, der blev søsat i oktober 2019.

Den viden og de anbefalinger, der udsendes, skal være med til at styrke debatten og fremme videnopbygningen blandt andet inden for Open Science og Open Access.

Anna Mette Morthorst er kontaktperson for Knowledge Exchange-gruppen, der udsender et nyhedsbrev to gange årligt.

Læs mere: