Gå til hovedindhold

Første eduroam-forbindelse i Grønland er i luften

Grønland har fået sin første eduroam-forbindelse og er således indtrådt i den trådløse netværksklub, der omfatter mere end 100 lande.
Af
15/05/2020 07:05

For godt et halvt år siden dumpede der en mail ind i eduroams postkasse.

Afsenderen var Greenland Institute of Natural Resources, og indholdet omhandlede en forespørgsel om, hvorvidt det var muligt at få den trådløse internettjeneste, eduroam, til Grønland.

”Det kom lidt ud af det blå, men var en forespørgsel, som vi naturligvis blev glade for og var meget interesserede i at gøre til virkelighed, ikke mindst fordi det var det første eduroam-setup i Grønland,” fortæller Morten Kjeldgaard, der er projektleder for eduroam i DeiC.

Forskningsnettet

Greenland Institute of Natural Resources arbejder med forskning i råstoffer, og har ansat forskere fra mange dele af verden. Der var således tale om et projekt, som også kan give rigtig god værdi for både Grønland, forskerne og eduroam.

Store afstande og uforståelige mail-signaturer

Der er selvfølgelig nogle geografiske udfordringer i forbindelse med de meget store afstande og den klippefyldt natur, der hæmmer mobilsignalerne, men en af eduroams styrker er netop, at man kan skabe et stabilt og kontrollerbart net.

Distancen mellem DeiCs kontor i Lyngby og Greenland Institute of Natural Resources i NUUK er 3.532km. Det har dog ikke skabt problemer.

”Når man arbejder over så store afstande, så foregår det meste selvfølgelig via mail og video, men selve processen var egentlig ikke så meget anderledes, end den ville være med en dansk opsætning. Det eneste, der skilte sig markant ud, var mail-signaturerne, som var ret uforståelige for en person uden kunnen i det grønlandske sprog,” fortæller han med et smil på læben.

Projektet blev dog ikke afsluttet over natten, men strakte sig over godt et halvt år, hvilket dog mest skyldes personudskiftninger og andre praktiske problemer, som man kan støde på i alle projekter af denne art.

”Efter vi fik tilpasset kravene med den lokale it-afdeling faldt tingene stille og rolig på plads, og der har nu været grønlandsk forbindelse til omverdenen via eduroam siden den 1 maj,” siger Morten Kjeldgaard.

Eduroams trådløse netværk findes i over 100 lande, og der er mere end 13 millioner, der logger på hver eneste måned - alene i Danmark.

Læs mere: