Gå til hovedindhold

Stor udvidelse af det nationale HPC-landskab

DeiC national HPC Type 1 er blevet udvidet, og DeiC national HPC Type 3 er nu også i gang.
Af
17/03/2021 13:03

Den 1. marts blev det nationale HPC-landskab udvidet betragteligt. DeiC national HPC Type 1 blev udvidet til også at omfatte infrastruktur på Aalborg Universitet, ligesom DeiC national HPC Type 3 nu også er i drift.

”Målgruppen for Type 1 er forskere, der gerne vil have hurtig adgang til store ressourcer. Type 1 er nemmere at gå til end f.eks. Type 2, og skal også fungere som et springbræt for nye brugere, der ikke er så bekendte med HPC. For dem skal det gerne bare føles som endnu et program på deres computer,” siger Claudio Pica, der er leder af SDU eScience Center.

Udvidelse af Type 1

DeiC national HPC Type 1 har reelt været i gang allerede siden november, men kun på SDU. Den 1. marts blev anlægget i Aalborg så også taget i brug. Forskellen på de to steder er, at der i Odense primært køres CPU’er, mens der i Aalborg er markant flere GPU’er.

”Type 1 er i min optik typisk til de nye HPC-brugere, der har brug for noget grafisk og interaktivt. Jeg tror, vi vil se et boom i brugere, når vi først kommer ud over rampen. Det skal gerne være så fleksibelt, at man kan sidde og arbejde med nogle ting på sin bærbare, og så skal det virke naturligt at flytte sig ud på et Type 1 anlæg, hvor man stadig kan arbejde med de værktøjer, man kender til,” siger Rasmus Jensen, der er teamleader i CLAAUDIA på Aalborg Universitet.

Med den nye infrastruktur på AAU bidrager Type 1 nu også med en masse fleksibilitet, som giver brugerne mulighed for selv at installere deres egen software og bruge flere forskellige HPC-maskiner i samme projekt, så der kan arbejdes med nye teknologier som ’machinelearning’ og kunstig intelligens.

Én indgang

Fordelen ved Type 1 er også, at der er én indgang til at logge ind på alle maskiner, nemlig gennem UCloud. 

”Jeg betragter det som en slags servicekatalog, der er integreret gennem én indgang. Brugere får samme brugeroplevelse, og de ved ikke, om de bruger systemet i Odense eller Aalborg,” siger Rasmus Jensen.

I følge Rasmus Jensen er der allerede flere brugere, der står og banker på for at komme i gang med at bruge systemerne, og dem tager man ind som en slags pilotbrugere.

Med den endelige lancering af DeiC National HPC Type 1 beviser universiteterne også, at de er mere end indstillede på at samarbejde om fremtidens digitale forskningsinfrastruktur. 

Type 1 kan tilgås herfra: www.type1-hpc.deic.dk

Lancering af Type 3

De havde travlt på SDU den 1. marts, for det var ikke bare Type 1, der blev udvidet men også Type 3, der udelukkende opereres af SDU, der blev lanceret. 

”Type 3 er meget anderledes og minder mere om Type 2 end nogen andre. Det er en traditionel HPC, der kan håndtere jobs, der kræver en enorm stor hukommelse, helt op til 4 terabyte RAM per knude,” siger Claudio Pica.

Type 3 vil typisk være til den erfarne HPC bruger, der har brug for at regne med meget store datasæt f.eks. hvis de skal regne på store databaser, hvilket ofte er tilfældet inden for blandt andet felter som bioinformatik, fysik og kvantekemi.

Type 3 kan tilgås herfra: https://docs.hpc-type3.sdu.dk

Flere anlæg på vej

Type 2, der består af tre anlæg – GenomeDK på AU og Sophia og Computerome2 på DTU, har også været i gang siden november. Det betyder, at det nu kun er Type 4, der mangler at være i drift. Det forventes at Type 4 er klar i slutningen af oktober eller i starten af november. Bag Type 2 står et konsortium bestående af KU, DTU og AU.

Type 5 er den internationale supercomputer LUMI i Finland, og den forventes også først i drift i efteråret.

For alle systemerne gælder det, at forskere, der ønsker adgang og regnetid skal sende en ansøgning til deres lokale Front Office.

Læs mere om de forskellige typer af DeiC national HPC her.