Gå til hovedindhold

Nye aftaler om sky-tjenester på vej

OCRE2024-kontrakterne dækker 40 lande og giver betragtelige rabatter og bedre vilkår til institutioner, som er tilsluttet Forskningsnettet.
Af
08/10/2024 15:10
Billede
Cloud services
Foto: iStock

Forskningsnettet forhandler via GEANT på jeres vegne

Fællesskabet for de europæiske forskningsnet GEANT vil i begyndelsen af det nye år være klar med nye kontrakter til køb af skytjenester for brugerne af Forskningsnettet. Kontrakterne hedder OCRE 2024 og består af et EU-udbud, der afløser OCRE2020 aftalerne. Kontrakterne dækker over 40 lande, mange tekniske sky-platforme og mange leverandører per land. Kontrakterne giver institutioner, som er tilsluttet Forskningsnettet, mulighed for at købe skytjenester uden at gennemføre eget EU-udbud og samtidigt opnå betragtelige rabatter og bedre vilkår. Sortimentet under OCRE2024 består som i den tidligere aftale af hele sortimentet af skytjenester fra de kvalificerede leverandører, herunder fra de store amerikanske hyper-scalere (Microsoft, AWS, Oracle, mv.) samt en række europæisk baserede skyplatforme.

Ny konstruktion i OCRE2024-kontrakterne

OCRE2024 indebærer i modsætning til OCRE2020 en ny konstruktion, hvor der kan være flere forhandlere per platform. Der vil fortsat være mulighed for at købe ind via direkte tildeling og via miniudbud (i flere varianter). Her forventes langt de fleste anskaffelser at ske via direkte tildeling til den forhandler, som har vundet status som ”primære” forhandler på den specifikke platform. Det forventes kun at være i helt særlige og sjældne situationer, hvor den primære forhandler ikke er leveringsdygtig i forhold til institutionens aktuelle behov, at købet vil ske via miniudbud.

Billede
Kaskademodel
Foto: DeiC

Kaskademodel: I eksemplet er Forhandler B den primære forhandler af platform B og vil kunne vælges via direkte tildeling. Et valg af forhandler B til platform A forudsætter, at forhandler B er vinderen af et miniudbud på platform A.

Scenarier for adgangen til sky-tjenester i Danmark

DeiC har deltaget i evalueringsarbejdet af de mange hundrede tilbud, og nu tegner der sig et billede af, hvordan adgangen til skytjenester bliver i de enkelte lande, herunder Danmark. DeiC vil melde ud, hvilke forhandlere og platforme, der bliver kvalificeret under aftalen, så snart vi må og kan. Dette forventes at ske omkring januar 2025. Der tegner sig en række scenarier for fremtidigt køb af skytjenester under OCRE2024, som præsenteres nedenfor:

  1. OCRE-aftaler bruges for første gang. I dette scenarie er der ingen eksisterende OCRE-aftaler, der skal flyttes fra en forhandler til en anden. Der kan dog være andre aftaler, som er indgået udenfor OCRE aftalerne, som med fordel kan flyttes. Det kan f.eks. være virtuelle servere, sky-lager, mv. som er anskaffet via udvalgte forskeres kreditkort og derved uden rabat.
  2. Nogle institutioner skal skifte forhandler. Vi kan allerede nu se, at en række forhandlere under den eksisterende danske aftale enten udgår eller ikke opnår status, som den primære forhandler på en specifik platform. Der vil i en sådan situation være en begrænset mulighed for at blive hos den eksisterende forhandler i en overgangsperiode. Alternativt kan forhandleren fastholdes, hvis forhandleren bliver vinder efter gennemførelse af et miniudbud.
  3. Skift af forhandler men ikke platform. Når det blot er forhandleren, der skiftes, er arbejdsgangen enkel og vil typisk blive understøttet af såvel den afgående som den nye forhandler. Her bør man dog være opmærksom på, at eventuelle rabatter, som gælder på OCRE2020, risikerer at bortfalde i løbet af 2025. Derfor kan et hurtigt skifte til OCRE2024 have en gunstig økonomisk indvirkning. 
  4. Skift af platform eller udbygning med ny platform. Dette scenarie har flere varianter. Den typiske variant vil være, at et skift af platform også vil indebære et skift af forhandler. Der forventes dog enkelte scenarier, hvor samme forhandler har opnået status som primær forhandler på flere platforme og derfor kunne vælges via direkte tildeling på mere end en platform. 

OCRE-aftaler på årets DeiC konference

Hvis du vil vide mere om de kommende OCRE-aftaler, så kontakt DeiC via gn-clouds@deic.dk, eller hør præsentationen om de nye OCRE-aftaler på den årlige DeiC konference. 

Link til DeiC-konference-program 2024: https://deic.dk/da/konference/2024/program