For første gang uddeler DeiC regnetid til kvantecomputere. Det er en milepæl i arbejdet med at etablere et stærkt økosystem for kvanteinfrastruktur, der både skal gavne forskning, innovation, erhvervsvirksomheder og offentlig administration. DeiC har skabt initiativet DeiC Q-Access, som 2 gange årligt vil uddele adgang til både kvantecomputere og kvante-simulatorer.
DeiC sørger for indkøb og distribution
Det er arbejdsgruppen Q-Access med forperson Marianne Holmer, SDU, i spidsen, der løbende undersøger, hvad der findes på markedet, hvordan faciliteterne klarer sig, og hvad brugerne efterspørger. Således sørger DeiC Q-Access for indkøb og distribution af adgang til både kvantecomputer hardware og simulering af kvantecomputerhardware via High-Performance Computer (HPC)-faciliteter. Det foreløbige resultat af arbejdet er, at der både gives adgang til cloudbaserede kvante-faciliteter, hvor ansøgningen er hurtig og forholdsvis simpel, samt adgang til meget specielle kvante-computing anlæg, som forudsætter specifikke use cases for at opnå tildeling.
"At bygge kvanteinfrastruktur til gavn for hele Danmark tager tid. Vi glæder os derfor meget til nu at bidrage til implementeringen af regeringens kvantestrategi for kvanteteknologi med dette initiativ - som også er udtryk for det gode samarbejde mellem de danske universiteter," siger Henrik Navntoft Sønderskov, kvantechef i DeiC.
Adgang til speciel, high level kvantecomputing hardware
Ansøgere har mulighed for at vise interesse for helt specifikke kvantecomputing faciliteter, hvorefter DeiC Q-Access vil sørge for at indkøbe og tildele adgangen. Derved er der brugernes behov, der bestemmer, hvad DeiC indkøber. Der ses pt. på anlæg fra IBM, Atom Computing, IonQ, Pasqal, Quantinuum, AWS og Azure baseret på Q-Access arbejdsgruppens foreløbige undersøgelser.
Adgang til Cloud-løsninger for kvantecomputing via OCRE-aftalen
En hurtigere og enklere mulighed for at få adgang til kvante-beregningskraft er at benytte Cloud-baserede tjenester, som DeiC giver adgang til via den europæiske OCRE-aftale. Det er let at ansøge, du skal blot benytte et link til en online formular på DeiCs hjemmeside.
Der er hjælp at hente for ansøgerne
Til at sørge for, at brugerne får maksimalt udbytte af kvantecomputerens muligheder har DeiC ansat 2 kvantespecialister. De skal hjælpe ansøgerne ved at yde ekspertrådgivning og teknisk assistance, så ansøgerne får valgt den type kvantecomputer, der vil egne sig bedst til behovet og får en god oplevelse af ansøgningsprocessen. Gennem tæt samarbejde med eksperter vil danske forskere og andre interessenter være i stand til at implementere kvanteberegninger, der kan løse komplekse problemstillinger, som klassiske computere ikke er i stand til at håndtere.
”For at Danmark kan forblive på forkant med udviklingen, er det afgørende at have adgang til de ressourcer, der bliver nøglen til fremtidens forskning og innovation. Bred adgang til de rigtige kvantecomputer-faciliteter vil være essentiel”, udtaler Marianne Holmer, dekan ved SDU og forperson for Q-Access arbejdsgruppen
Som en del af implementeringen af regeringens nationale kvantestrategi er DeiC blevet tildelt 50 millioner DKK fra forskningsreserven i 2023 og 40 millioner DKK i 2024. Midlerne skal bruges til at implementere strategiens tredje fokusområde "Forbedret adgang til digital forskningsinfrastruktur," med tre hovedinitiativer: Kompetenceudvikling (Q-Competence), Algoritme- og softwareudvikling (Q-Algorithm) samt adgang til testning på kvantecomputere (Q-Access)
Midlerne kan søges her
Mere information
DeiC kvantechef, Henrik Navntoft Sønderskov, mail: henrik.sonderskov@deic.dk, tlf. 31 96 49 31
Dekan Marianne Holmer, Syddansk Universitet, mail: holmer@sdu.dk tlf: 65 50 26 05