Gå til hovedindhold

Eksperter fra danske universiteter bidrager til DeiCs Open Science indsatser

Danske eksperter deltog i et fælles ekspertmøde i Bristol, England i november måned for at diskutere fælles Open Science indsatser og en ny strategi for partnerskabet Knowledge Exchange.
Af
Anne Rahbek-Damm
10/12/2024 15:12
Billede
A person standing in front of a whiteboard with the text "Where do we get better training data"?
DeiC

DeiCs gruppe af eksperter Anne Thorst Melby, SDU, Kaare Aagard, AU; Rasmus Rindum Riise, KUB; Jesper Boserup Thestrup, KB, Mareike Buss og Claus Rosenkrantz Hansen, CBS, bidrager alle til aktiviteter i Knowledge Exchange (KE). KE fungerer som en ekspert-drevet tænketank med fokus udvikling af Open Science og tilhørende digitale forskningsinfrastrukturer. KE støtter DeiC og de øvrige partneres strategiske indsatser for universiteter og videregående uddannelser. Mareike Buss og Kaare Aagaard, udpeget af DeiC i 2024, deltog for første gang.

”Det var inspirerende at deltage for første gang og meget lærerigt at få mulighed for at udveksle erfaringer på tværs af lande og institutioner,” udtaler Kaare Aagaard.

Data Management konsulent i DeiC og dansk koordinator af KE Anna Mette Morthorst tilføjer:

”På mødet kom vi et stort skridt nærmere en ny strategi for Knowledge Exchange partnerskabet, der kan spille sammen med DeiCs strategi, og fokus på Open Science. Et hovedtema på mødet var, hvordan vi i fremtiden konsoliderer og skaber innovation med Open Science trods geopolitisk usikkerhed og teknologier som AI”.

Mødet bød blandt andet på korte pitches fra to gæstetalere fra University of Bristol for at inspirere til en efterfølgende drøftelse om fremtidige indsatser i KE. Jessica Woodgate, en ph.d.-studerende, der forsker i krydsfeltet mellem AI og filosofi og etisk beslutningstagning inden for AI, talte om »Generated Science: Hvordan AI påvirker akademisk publicering«. Fiona Booth, Data Integrity and Quality Assurance Progamme Director, trak på sin store erfaring for at dele perspektiver og indsigter i »Hvordan kan vi få forskere til at dele forskningsdata?«.

I den efterfølgende workshop blev der diskuteret vigtigste emner og udfordringer inden for digital forskningsinfrastruktur for at støtte KE i planlægningen af det næste strategiforum, der er planlagt til foråret 2025. Temaer var blandt andre, AI, muligheder for øget samarbejde mellem universiteter og den private sektor og om at balancere graden af åbenhed og deling af data i forhold til mulige ricisi.

Eksperterne foreslog KE at udforske muligheder for at balancere åbenhed med kommercielle interesser, så forskere tør dele resultater så åbent som muligt uden at kompromittere deres integritet og rettigheder, og hvordan tillid til AI værktøjer kan øges og indbygges i forskningssamarbejder.