Af Dorte Olesen
Efter længere tids sygdom er Karel Vietsch afgået ved døden, 61 år gammel.
Karel var fra 1996 generalsekretær for TERENA (The Trans-European Research and Education Network Association), og jeg havde et meget tæt samarbejde med ham gennem mine 6 år som præsident for TERENA i 2003-09.
Med Karels død har de europæiske forskningsnet mistet en usædvanlig dygtig og dedikeret person, som selv under de sidste to års alvorlig sygdom fortsat ydede væsentlige bidrag til det europæiske samarbejde.
Det var en hjertesag for Karel at sikre et frugtbart samarbejde mellem alle de nationale europæiske forskningsnet. Han selv kom oprindelig fra det hollandske undervisnings- og forskningsministerium og havde været med til at skabe det hollandske forskningsnet SURFnet, og han ydede i hele sin tid i TERENA en arbejdsindsats langt ud over det sædvanlige. Han var ultraflittig, og hans store arbejde gav mange resultater. Han ydede bla en kæmpeindsats som den skrivende kraft bag det vigtige ”foresight-study” SERENATE(Study into European Research and Education Networking as Targeted by eEurope), som var et project i 2002-03 under det femte rammeprogram FP5. Dette fremtidsstudie gav stødet til en væsentlig hurtigere udrulning af fibernet i Europa, end man ellers ville have haft.
Karel var også dybt engageret i spørgsmål om netværkssikkerhed, og ikke mindst I kraft af hans personlige indsats kom TERENA til at spille en central rollle i udviklingen af netværket af europæiske Computer Emergency Response Teams (CERTs eller CSIRTs).Han var meget aktiv i task forcen TF-CSIRT, som TERENA med stor succes fik op at stå på dette område. I det hele taget var han stolt over betydningen af TERENAs Task forces, hvor medlemmerne lærer af og inspirerer hinanden, og han var både glad og stolt over, at en TERENA Task Force spillede en helt central rolle i at få startet den nu globale roaming service eduroam.
Karel tog sin matematiske PhD ved Leidens Universitet indenfor området funktionalanalyse, men besluttede ikke at forfølge en videnskabelig karriere. Han blev istedet embedsmand I det hollandske undervisnings- og forskningsministerium, og kom her til at beskæftige sig med ny teknologis betydning for forsknings- og uddannelsesverendene, bla som nævnt opstarten af SURFnet.
I maj 2013 blev han ved en ceremoni i Leiden tildelt den hollandske orden “Officier in de Orde van Oranje Nassau” som anerkendelse for sin indsats både i ministeriet og som generalsekretær i TERENA.
Hans søster Antoinette Vietsch ledsagede ham sidste år til TNC2013 i Maastricht, og hans aktive deltagelse ved denne store konference gav mange af os håb om, at han trods sin alvorlige sygdom alligevel kunne få en række gode år endnu. Sådan skulle det desværre ikke være. Det er et stort tab for det europæiske forskningsnet-samarbejde og et personligt savn for mange af os, at vi nu har mistet denne gode ven og kollega.
Dorte Olesen kommer fra Institut for Matematik og Computer Science på DTU og har siden 2012 været formand for NREN Policy Committee og GN3Plus Assembly.
TERENA har oprettet en minde-blog, hvor personer, der har kendt Karel kan skrive et mindeord eller en hilsen.
Mindeblog Karel Vietsch 24/11/1952 - 23/02/2014