Gå til hovedindhold

Net hjælper forskere verden over

En international blog bringer konkrete eksempler på, hvad højhastighedsnetværk betyder for forskningen.
Af
30/10/2015 14:10

På tværs af kloden hjælper forskningsnet forskere og studerende med at kommunikere, gøre nye opdagelser og udvide vores viden. Et nyt websted samler konkrete eksempler.

”In the field with research & education networks” er navnet på webstedet, som er blevet til i et samarbejde mellem en række forskningsnetværk. På nordisk plan deltager NORDUnet.

På webstedet kan man for eksempel læse om øjenlæger i Brasilien, der via en videoforbindelse kan undersøge patienter, som befinder sig hundreder af kilometer borte.

I New Zealand transporterer det nationale forskningsnet måledata fra to store radioteleskoper. Det drejer sig om store datamængder, det tidligere ville tage uger at overføre. Nu kan data fra et eksperiment overføres på en dag, fordi båndbredden er oppe på 10 gigabit/s.

Andre historier fortæller om værdien af forskningsnet i Holland, Sydkorea, Marokko, Kirgisistan og Japan.

Danmark er repræsenteret med et indlæg om arkæologer fra Aarhus Universitet, der bruger forskningsnettet til at transportere data fra udgravninger til supercomputeren Abacus 2.0 på Syddansk Universitet. Flere danske cases er på vej.

Læs mere