Undersøiske kabler gennem Arktisk, fra Norden mod Asien og det nordvestlige Amerika, kan give en samfundsøkonomisk gevinst på mere end 1 mia. euro til Norden. Det er konklusionen i den nye rapport ”The Economic Value of Submarine Cables in the Arctic” lavet af Copenhagen Economics, og bestilt af NORDUnet, det fælles nordiske forskningsnet.
Smeltende is hjælper til
I den nærmeste fremtid kan forbedringer i kablellægningsteknologier gøre det muligt at lægge undersøiske kabler i det arktiske havvand, godt hjulpet på vej af det hastigt smeltende isdække.
Omkring 90 pct. af Europas internettrafik foregår i dag gennem forbindelserne, der forbinder London, Amsterdam, Frankfurt og Paris. Der er altså hårdt brug for alternative ruter for at forhindre overbelastning. En stor del af den øgede mængde trafik er desuden interkontinental, for eksempel mellem Europa og Asien. Og så er den korteste vej gennem arktisk.
To mulige ruter
Fiberkablerne kan gå to veje, enten via Nordvestpassagen mellem Grønland og Canada eller direkte fra Norden under det arktiske ocean og tæt forbi nordpolen til Asien. Den sidste er den mest direkte, men også den mest komplekse og dermed noget længere ude i fremtiden.
I følge rapporten vil en trans-arktisk forbindelse både give en højere digital robusthed, færre tidsforsinkelser, forbedret bæredygtighed og fjerne digitale flaskehalse i Europa. Men der vil også være andre samfundsmæssige fordele ved de undersøiske kabler. F.eks. nye job i forbindelse med placering af datacentre og tilhørende supporttjenester, nye lokale forretningsmuligheder og øget produktivitet og handel. Rapporten konkluderer, at perspektivet er meget bredere end blot at afhjælpe den centraleuropæiske digitale overbelastning, og også vil øge BNP i Norden med mere end 1 mia. euro.
Et transitområde på det globale internet
Arktiske forbindelser vil ifølge Jørgen Qvist, der er Chief Network Operating Officer hos NORDUnet, ændre de nordiske netværks og andre digitale infrastrukturudbyderes rolle fra at være sidegrene i den europæiske digitale infrastruktur til at blive centrale hubs og et transitområde på det globale internet.