I dette nyhedsbrev fra DeiC tilbyder Nationalt Forum for Forskningsdata Management at finansiere halvdelen af pilotprojekter om infrastruktur til forskningsdatamanagement.
Kurt Gammelgaard Nielsen gennemgår økonomien i de nationale supercomputere i forhold til de traditionelle løsninger.
Og en amerikansk ekspert i identitetsføderationer er så imponeret over danske WAYF, at han har indbudt dem til at deltage i en international erfagruppe om udveksling af identitetsoplysninger.
God fornøjelse med læsningen!
Nyhedsbrevet sendes også på mail til tilmeldte abonnenter. Du kan til- og afmelde dig nyhedsbrevet pr. mail på denne side:
DeiC og DEFF indbyder til pilotprojekter om infrastruktur til datamanagement
Nationalt Forum for Forskningsdata Management under DeiC og DEFF (Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek) indkalder forslag til pilotprojekter om infrastruktur til datamanagement. Der er afsat 10 millioner kroner til pilotprojekterne, hvoraf projektdeltagerne skal levere halvdelen.
”Et pilotprojekt kan for eksempel handle om at opbygge storage i tilknytning til et supercomputeranlæg – eller måske har nogen allerede en lokal storagestruktur, som de vil udvide til det nationale niveau,” siger Henrik Pedersen, der er formand for forummet.
DeiC og DEFF indbyder til pilotprojekter om infrastruktur til datamanagement
Nationale supercomputere er for alle forskere
Der er lige adgang for alle danske forskere til de tre nationale supercomputere, som DeiC har været med til at etablere. Det giver bedre udnyttelse af anlæggene og en mere gennemskuelig økonomi end ved de decentrale anlæg.
Læs interviewet med Kurt Gammelgaard Nielsen, der er direktør for de nationale HPC-anlæg (High Performance Computing) i DeiC
Nationale supercomputere er for alle forskere
Bliv pilotprojekt på Computerome
DeiC eScience Kompetencecenter indbyder forskere til at køre pilotprojekter på DeiC Nationale LifeScience Supercomputer, DTU.
Forskerne får adgang til at bruge Computerome, som supercomputeren hedder, til forskningsprojekter med behov for store mængder regnekraft. De udvalgte pilotprojekter får tildelt op til 40 timers teknisk support og 10.000 node-timer. En node-time er brugen af en computerenhed (node) i en time.
Bliv pilotprojekt på computerome
Abacus 2.0 er den mest energieffektive supercomputer i Norden
Med en placering som nummer 81 ud af de 500 mest energieffektive supercomputere i verden er Abacus 2.0 ved Syddansk Universitet nu den mest effektive i de nordiske lande.
Nyeste udgave af listen Green500 er netop blevet offentliggjort. Placeringen på listen viser, hvor meget regnekraft supercomputerne får ud af den strøm, de får tilført.
Abacus 2.0 er den mest energieffektive supercomputer i Norden
Se billeder fra DeiC konference 2015
Billeder fra årets DeiC konference i Middelfart i oktober er lagt på nettet. De kan ses på DeiCs Facebook-side. Man behøver ikke være oprettet som Facebook-bruger for at kunne se dem.
Billedgalleri fra DeiC konference 2015
Internationalt samarbejde om identitet udnytter WAYF’s ekspertise
Danske WAYF er blandt de førende i verden til at håndtere udveksling af identitetsinformation mellem organisationer. Det mener Anil John, der arbejder med forskning og udvikling inden for identitet og privatlivsbeskyttelse for USA’s regering.
Han har derfor inviteret WAYF med i en international erfagruppe for identitetsføderationer.
Internationalt samarbejde om identitet udnytter WAYF’s ekspertise
Video: eScience omfatter al forskning
EScience handler om at kunne administrere, lagre, søge i og visualisere data. DeiC Kompetencecenter har udarbejdet en video, der forklarer, hvad eScience er.
Børge Obel, formand for DeiCs bestyrelse, siger i videoen: "EScience har været vigtigt for mange forskere tidligere. I fremtiden bliver det vigtigt for alle forskere."
Video: eScience omfatter al forskning
Abacus 2.0 bliver udvidet
Til foråret bliver DeiCs nationale supercomputer ved SDU hurtigere.
Parterne bag supercomputeren har vedtaget at udvide den med 192 slim nodes i marts-april. Systemet skulle være klar til drift først på sommeren 2016.
Udvidelsen betyder, at den teoretiske regnekraft stiger fra 582,2 til 766,5 teraflops (billioner udregninger med flydende komma i sekundet).
Net hjælper forskere verden over
På tværs af kloden hjælper forskningsnet forskere og studerende med at kommunikere, gøre nye opdagelser og udvide vores viden. Et nyt websted samler konkrete eksempler.
”In the field with research & education networks” er navnet på webstedet, som er blevet til i et samarbejde mellem en række forskningsnetværk. På nordisk plan deltager NORDUnet.
Net hjælper forskere verden over
NORDUnet-konference indkalder oplæg
Arrangørerne af næste års NORDUnet-konference er klar til at modtage forslag til indlæg på konferencen.
Den 29. NORDUnet-konference finder sted i Helsinki, Finland, den 20. til 22. september 2016. Allerede nu kan interesserede melde sig til at holde oplæg på konferencen.
NORDUnet-konference indkalder oplæg
Kulturarvscluster er åbnet
Den 19. oktober åbnede DeiC Nationale Kulturarvscluster, Statsbiblioteket i Aarhus. Den nye supercomputer er DeiCs tredje. Den er koblet op på de store databaser over den digitaliserede danske kulturarv, som Statsbiblioteket vedligeholder.
DeiC ansætter
DeiC har ansat to nye medarbejdere.
Laust Søndergaard Jespersen er ansat som netværks- og driftstekniker ved DKCERT. Lars Næsbye Christensen er ansat som scientific applications engineer. Han skal arbejde på storagesystemet data.deic.dk og Glenna, der er et nordisk projekt for cloud til forskere.
DeiC årshjul
For at sikre sammenhæng i de strategiske og administrative opgaver i DeiC arbejder vi efter et årshjul. Årshjulet viser sammenhængen mellem bestyrelsens, ledelsens og organisationens opgaver inden for
- Strategi, strategiske handlingsplaner, drifts- og projekthandleplaner.
- Budget og opfølgning.
- Information - årsrapport, interne informationsmøder, møder med interessenter og den årlige konference.
Til kalenderen
DeiC eScience Vidensportal tilbyder en løbende oversigt over seminarer og konferencer om eScience. Nedenfor følger et aktuelt udpluk, hele listen kan ses her:
eScience Vidensportal | Aktiviteter
Symposium: The Science of Big-Data Analytics & Visualization
man 23 nov | Jaarbeurs Utrecht, 3521 AL Utrecht, The Netherlands
Data analytics & visualization approaches can enable researchers to recognize sources of relevant information, prepare raw data, use statistical tools, extract meaningful information, recognize potential problems and make visualizations to communicate their findings. With the application of...
Visualisering af data i humanistisk og samfundsvidenskabelig forskning og undervisning
ons 02 dec | IT-Universitetet, Rued Langgaards Vej 5, København. Lokale 4A58
ETHOS Lab ved ITU, Det Humanistiske Fakultet, KU og DEIC indbyder på temadag om datavisualisering i humanistisk forskning. Med digitalisering af den danske kulturarv, frembruddet af sociale medieplatforme og en række nye digitale værktøj er der både data og metodiske tilgange der giver anledning og...
Seminar: Annotation and Visualization of Digital Data in the Humanities
tor 10 dec | Statsbiblioteket, Victor Albecksvej 1, mødelokale 0, Aarhus
Today we generate more data in a couple of days than the entire human race has done from the dawn of its existence to the beginning of the 21st century. The information potential in all these data is enormous but we often lack adequate tools and methods to utilize it. Developments in broad research...
What have we learned from five years of Computational Humanities?
fre 20 maj | Amsterdam, Holland
On 20 May 2016, we will be holding a one-day event to mark the end of the ‘Computational Humanities’ projects. During the morning, members of each of the project teams will present key findings and provide hands-on sessions so that we can all explore the data, tools and results they have developed...
Øvrige konferencer
International konference om forskningsnet arrangeret af GÉANT.
12.-16. juni 2016, Prag, Tjekkiet
Gratis kurser til speciale-/ph.d.-studerende via PRACE
Danmarks medlemskab af PRACE giver mulighed for gratis kurser for studerende og forskere på danske institutioner.
Øvrige kurser og seminarer
Danske ph.d.-kurser kan findes i en fælles database på PhD Courses in Denmark. Søg fx. på "computing" eller "datamanagement".
Nationale kurser
CLARIN-DK: Kurser inden for digital humaniora og CLARIN-EU: Events
DigHumLab: Kurser inden for digital humaniora
Kurser om jura
Ophavsretten får større og større betydning for både forskere og undervisere. Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde (UBVA) udbyder også i 2015 en række relevante kurser som fx:
Kurser om forskning, etik og jura 2015
Kurser om ophavsret, databaser og licensaftaler 2015
Følg DeiC på de sociale medier
Du kan også følge DeiC via LinkedIn, Facebook og Twitter.
Vi deler små og store nyheder og aktiviteter fra ind- og udland, os selv og samarbejdspartnere.
Facebook