EuroHPC Joint Undertaking, der er initiativ støttet af de europæiske lande og EU, har netop vedtaget at placere tre pre-exascale supercomputere i henholdsvis Finland, Italien og Spanien. Danmark deltager i konsortiet bag den finske supercomputer, sammen med syv andre lande og ledet af finske CSC. Supercomputeren vil blive placeret i CSCs datacenter i Kajaani i Finland.
Konsortiet fik topkarakterer for ansøgningen, der var resultatet af en intensiv ansøgningsproces.
Når supercomputeren er installeret og klar til brug i 2020, vil maskinen være en af de hurtigste og mest avancerede HPC-anlæg i verden henvendt til Europas videnskabelige, industrielle samt offentlige brugere. Supercomputeren i Kajaani vil have en kapacitet på mere end 200 petaflops per sekund (0,2 exaflops per sekund). Med andre ord bliver anlægget cirka ti gange kraftigere end den mest kraftfulde supercomputer i Europa i øjeblikket.
Det samlede beløb for projektet i Kajaani bliver på 207,1 millioner euro, svarende til cirka 1,5 milliarder danske kroner. Halvdelen af finansieringen kommer fra EU og den anden halvdel fra konsortielandene.
I Danmarks kommer halvdelen af finansieringen til konsortiet fra de otte universiteter i fællesskab og den anden halvdel fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Samarbejde med unikke HPC-muligheder
Landene bag konsortiet er Finland, Belgien, Tjekkiet, Danmark, Norge, Polen, Sverige og Schweiz. Der er igangværende drøftelser med Estland og Holland om også at indgå. Konsortiet har taget navnet LUMI (Large Unified Modern Infrastructure). LUMI betyder snefnug på finsk.
Formålet er at skabe et omkostningseffektivt, bæredygtigt og højeffektivt HPC-økosystem, der skal sikre Europa et digitalt miljø for innovation og videnskab.
”Det er en enestående mulighed for Danmark at være med i samarbejdet omkring et HPC anlæg af den størrelse,” siger John Renner Hansen, Dekan på Science på Københavns Universitet og bestyrelsesformand i Danish e-infrastructure Cooperation (DeiC), der deltager i samarbejdet på universiteternes vegne. ”Vi sikrer, at de danske forskere får adgang til ekstraordinære regnekræfter og at vi samtidig hjemtager den tekniske viden til anvendelse i vores egne nationale og lokale HPC installationer.”
De nyeste computerressourcer vil ligge til grund for forskning i områder, der tidligere har været uden for rækkevidde, hvilket øger mulighederne for videnskabelige gennembrud med enorme samfundsmæssige potentialer som eksempelvis forståelse af klimaændringer.
“Jeg er meget stolt af at kunne annoncere, at vi i dag har opfyldt vores løfte om, i samarbejde med de lande, der er med i EuroHPC Joint Undertaking, at etablere en integreret supercomputing- og datainfrastruktur i verdensklasse. Vi vil implementere systemer i topklasse, som vil give Europa den højkvalitets-kapacitet, der er behov for, for at følge med konkurrenterne globalt set. De vil hjælpe vores forskere med at løse forskningsspørgsmål, som er meget vigtige for vores samfund, inden for områder som for eksempel klimaændringer, personlig medicin og hjerneforskning”, udtaler Roberto Viola, Generaldirektør for Europakommissionens DG CONNECT (Directorate General of Communication, Networks, Content and Technology).
Etableringen af EuroHPC anlæggene er et af nøgleområderne i EU's bestræbelser for at fremme digitalisering. Kombinationen af high performance computing og teknologier som big data, cloud-tjenester og kunstig intelligens er en anden vigtig del af den europæiske digitale dagsorden.
I den næste fase af EuroHPC-projektet vil den europæiske HPC-ekspertise og -teknologi blive videreudviklet med et formål om at erhverve to exascale-systemer i perioden 2022-2023.
Den grønne model
Det er en fælles opgave at reducere klodens CO2-fodaftryk og en supercomputer er en energikrævende installation.
Derfor har konsortiet valgt placeringen i CSCs eksisterende datacenter i Kajaani på grund af muligheden for at anvende vedvarende energi samt genanvendelse af spildvarme i fjernvarmenetværket, hvilket reducerer omkostninger og kulstoffodaftryk.
Yderligere information og kontakt
Hvis du vil ønsker yderligere informationer eller kommentarer til det nye supercomputerprojekt, så er du velkommen til at kontakte CEO Steen Pedersen, DeiC på telefon 45251056 eller via mail sped@dtu.dk.
Web: www.deic.dk
Billeder og mere information på: https://datacenter.csc.fi
Tekniske detaljer og tidsplan
Navn | LUMI (Large Unified Modern Infrastructure). Lumi betyder snefnug på finsk. |
---|---|
Teoretisk peak perfomance | Planlagt til mere end 200 petaflops med Linpack performance over 150 petaflops. |
Storage | Over 60 petabytes med et stort flash layer, der giver mere end 1 terabyte/s båndbredde |
Anvendt teknologi | Supercomputeren opnår sin ydeevne med et stort antal noder med acceleratorer (GPU'er). Desuden suppleres systemet med en CPU-partition, IaaS-cloud-tjenester og en stor objektoplagringsløsning. |
Budget | Budgettet for EuroHPC JU i 2019-2020 er ca. 1,4 mia Euro, som inkluderer investering fra EU og de deltagende lande samt investering fra private partnere. Det samlede budget for det finske konsortiums EuroHPC pre-exascale system er 207,1 mio Euro. |
Tidsplan |
Etablering af maskinrum: Juni 2019- juni 2020 |