Nogen vil måske mene, at det er lidt snyd, at kalde det for et 10-års jubilæum for eduroam (education roaming).
Det er nemlig et projekt, der strækker sig helt tilbage til 2002, hvor de første spadestik til den trådløse løsning blev taget.
Danmark skrev da også under på eduroam-tilslutningsaftalen i april 2007.
Men det var først i september 2008, at eduroam kunne springe ud som en fuld produktionstjeneste og gå fra at være et projekt til at blive en fintunet løsning. Det skriver eduroam på sin webside.
Kærlighed ved første klik
”Jeg husker, at de første i Danmark blev forbundet til eduroam tilbage i 2004, fortæller Ole Frendved Hansen, der er specialkonsulent i DeiC og i mange år har arbejdet med løsningen i Danmark.
”Men det var først i 2008, at der for alvor kom damp under kedlerne. Herfra rykkede løsningen op i superligaen," fortælle han.
Fra den spæde start har tjenesten således udviklet sig gennem en dekade til en global succes med tusindvis af hotspots i 90 lande og mere end en milliard autentificering hvert eneste år.
Internet til alle
Eduroam er i dag et globalt samarbejde, hvor forsknings- og uddannelsesinstitutioner giver hinandens studerende og ansatte adgang til trådløse netværk på tværs af institutionerne.
Dermed kan en studerende ved et dansk universitet gå på nettet på et universitet i udlandet uden at skulle registrere sig som bruger.
Der er adgang på danske universiteter og university colleges med millioner af logins hver måned. Tjenesten er tilgængeligt i større bynet og tilbyder stor sikkerhed.
Klaas Wierenga, der er Chief Community Support Officer, GÉANT og en af pionererne bag eduroam, deltager i øvrigt som taler på DeiC konference 2018.