Gå til hovedindhold

Zooms vilde rejse

Antallet af mødetimer i videokonferenceløsningen Zoom er eksploderet i de tre måneder, hvor hjemmearbejde blev hverdag. Tallet er gået fra knap 7.000 til 2.000.000 timer.
Af
11/06/2020 08:06
Billede
Videomøde
Foto: Colourbox.

Den version af Zoom som DeiC tilbyder til universiteter og institutioner, er i de sidste par år vokset i popularitet.

Men i marts tog det for alvor fat.

Billede
Zoom mødetimer januar til februar 2020
Grafik: DeiC

Det ser ikke ud af meget, når man ser på januar og februar i forhold til marts, april og maj.

Det skyldes naturligvis hjemsendelsen og et nyt behov for kontakt via videotjenester, hvilket altså har sendt antallet af mødetimer i vejret med ikke mindre end raketfart for marts, april og maj.

Antallet af mødetimer i Zoom fordeler sig således over de første fem måneder af 2020:

  • Januar; 6.824
  • Februar: 10.719
  • Marts: 530.715
  • April: 1.618.140
  • Maj: 1.930.277

I store træk er der sket en øget anvendelse af Zoom med en faktor 50 for marts, faktor 160 for april og næsten faktor 200 for maj. 

En ny æra

Den nye situation har naturligvis betydet ændringer. Eksempelvis er tjenesten blevet opgraderet til kunne håndtere 20.000 samtidige brugere i den fællesnordiske-installation hos NORDUnet og yderligere 100.000 i AWS-skyen i Stockholm.

På trods at efterspørgslen kom meget pludseligt, er det dog lykkedes at efterkomme den uden nævneværdig ustabilitet eller andre brugerproblemer.

Sikkerheden i Zoom fik i starten af perioden stor opmærksomhed både i pressen og på de sociale medier. Derfor har DeiC udviklet en FAQ, hvor du kan få svar på mange af de spørgsmål om Zoom-løsningen til universiteterne, som vi har mødt igennem marts, april og maj.

Ligeledes har DKCERT foretaget en sikkerhedsvurdering af programmet.

Når de sidste offentlige arbejdspladser genåbner, mandag den 15. juni, indledes en ny æra for Zoom, hvor videomøderne vil fylde knap så meget.

Forventninger er dog, at antallet af mødetimer også vil være højt i fremtiden.

”Tallene ovenfor repræsenterer en udbredelse til et langt større antal institutioner og brugere end tidligere. Før var der fem institutioner på tjenesten. Nu er der 30 og herunder meget store brugerorganisationer. Zoom har ligeledes erstattet andre værktøjer, som brugerne tidligere har anvendt,” fortæller Thorkild Jensen, der er projektleder for Zoom i DeiC.

Zoom har vist sin værdi, og selv om det er svært at spå – specielt om fremtiden, så vil videokonferencer og hjemmearbejde sandsynligvis komme til at fylde mere i de universitetsansattes arbejds- og fritidsliv fremover.

Læs mere: