Gå til hovedindhold

Sikker VPN-kommunikation i to varianter

eduVPN tilbyder dig nem og sikker kommunikation over potentielt usikre net - både som almindelig bruger eller som institution. Løsningen anvendes på mere end 90 universiteter i Europa, og i Danmark udbydes tjenesten af DeiC.
Af
Morten Kjeldgaard
20/10/2021 12:10
Billede
eduVPN-logo
eduVPN

eduVPN fungerer som en bro, der giver dig sikker adgang til et eksterne netværk. VPN-løsningen (Virtual Private Network) består både af et produkt, der sikrer en krypteret tunnel mellem din pc, tablet eller smartphone og en server placeret på din institution, eller på Forskningsnettet.

I dag er eduVPN udbredt til over 90 universiteter samt til de fleste europæiske forskningsnet samt et par forskningsnet udenfor Europa.

Løsningen tilbydes i to varianter:

  • Den ene henvender sig til personer indenfor forsknings- og uddannelsessektoren generelt og tilbyder adgang til det nationale forskningsnet.
  • Den anden er institutionsspecifik og henvender sig til enkeltinstitutioner, hvor eduVPN kan tilbyde VPN-adgang til institutionens intranet.

Værn mod det usikre net

eduVPN er relevant, når man befinder sig på et potentielt usikkert netværk. Her kan du oprette forbindelse til internettet uden frygt for at selve din kommunikation bliver kompromitteret.

Eksempelvis giver en eduVPN-tunnel et ekstra lag sikkerhed, hvis man tilgår et trådløst netværk på en cafe, et hotel, i lufthavnen, eller på et konferencecenter. Løsningen giver dig ligeledes øget sikring mod aflytning af din kommunikation samt bortfiltrering, eller omdirigering af dele af din kommunikation.

I eduVPNs generelle variant opnår du adgang til forskningsnettet og de tjenester, som din institution har til rådighed på forskningsnettet.

eduVPN i den institutionspecifikke variant giver dig adgang til din institutions interne systemer på samme vis, som hvis du sad fysisk på institutionens adresse og benyttede det interne netværk. Du kan tilgå it-systemer, sende et dokument til print og generelt gøre, hvad du plejer, når du befinder dig fysisk på din institution.

Udviklet til forskning og uddannelse

Sikkerhedsproduktet er udviklet til den globale forsknings- og uddannelsesverden. I Danmark kan alle, der er tilknyttet en institution med konto på WAYF benytte eduVPN. Brugen af eduVPN sker via DeiCs eduVPN-udgang centralt på forskningsnettet.

Adgang til din institutions interne netværk forudsætter, at din institution implementerer den institutionsspecifikke variant.

Løsningen understøtter de mest udbredte operativsystemer, mobiltelefoner og pc typer. For Iphone og Android-telefoner kan du finde din eduVPN-klient i din app store. For Windows og udvalgte Unix distributioner kan den downloades her.

I Danmark forudsætter eduVPN, at du er tilknyttet en institution, der anvender identitetsføderationen WAYF.

Du kan læse mere om eduVPN her og WAYF her.