Fremover skal danske forskere, der vil bruge internationale supercomputerkræfter, kigge mod EuroHPC ressourcerne i stedet for mod PRACE. Fra det nye år udtræder Danmark nemlig af det såkaldte ”Partnership for Advanced Computing in Europe” for i stedet at fokusere på medlemsskabet i EuroHPC.
Danmark har fået rigtig meget regnetid ud af PRACE gennem årene, faktisk har vi fået regnetid, der svarer til 30.000 års beregninger på én enkelt computer.
Det er dog forventningen, at mængden af kald vil falde i PRACE og blive overtaget af kald i EuroHPC. EuroHPC har allerede offentliggjort det første kald med ”regular access” til de nye anlæg, med adgang i begyndelsen af 2022.
HPC-anlæggene i EuroHPC er betydeligt større end de eksisterende anlæg i PRACE. Det er EU-rådet, der har vedtaget ”Forordningen om oprettelse af et fællesforetagende for europæisk højtydende databehandling” kaldet EuroHPC. Med forordningen følger betydelige ressourcer fra kommissionen.
DeiC forventer, at langt flere danske forskere i fremtiden får HPC-bevillinger, end under PRACE-medlemskabet.
Som udgangspunkt mister de danske forskere adgangen til PRACE-kurser. Der har dog hidtil kun været ganske få danske deltagere på disse kurser, og med en indsats fra universiteterne i EuroCC-samarbejdet vil behovet kunne dækkes frem til, at der er et større kursusudbud i EuroHPC og internationalt EuroCC-regi.
Det er planen, at der med et tæt samarbejde mellem de nationale HPC centre, EuroCC-projektet, Front Office, DeiC og universiteterne generelt vil kunne opnås et stærkt engagement i EuroHPC-aktiviteterne, og at de danske forskere vil komme godt i gang med at anvende de internationale ressourcer.
Vejledning i, hvordan forskerne får adgang til EuroHPC-anlæggene, kan findes på DeiCs hjemmeside.