Gå til hovedindhold

Det er muligt at øge FAIRness

Med hjælp fra EOSC-Nordic, som DeiC er en aktiv del af, er en række nordiske og baltiske repositorier blevet langt mere FAIR.
Af
29/08/2022 15:08
Billede
Database, datacenter, computing
Foto: Colourbox

I løbet af de tre år, som EOSC-Nordic projektet har kørt, er FAIR-modenheden af ​​de nordiske og baltiske repositorier blevet undersøgt. I alt 98 baltiske og nordiske repositorier, heriblandt også en række danske, er blevet evalueret over den treårige periode. FAIR-evalueringen af ​​hvert repositorium er baseret på typisk ti tilfældigt udvalgte metadata-poster fra repositoriernes beholdninger.

Strømlinet proces

"Vi strømlinede evalueringsprocessen ved at have en separat udrulning af evaluatorværktøjet med en brugergrænseflade implementeret i GoogleSheets og en pulje af separate processorscripts, der blev sat op i den estiske Scientific Computing Infrastructure (ETAIS) sky. Da vi begyndte vores arbejde i begyndelsen af ​​2020, brugte vi FAIR Evaluator, som på det tidspunkt var det eneste værktøj, der leverede automatiserede evalueringer," forklarer Hannah Mihai, der er data management-konsulent i DeiC og en af hovedforfatterne bag den seneste rapport om FAIRness af de nordiske og baltiske repositorier.

Tre vigtige pointer

Studiet af FAIRness i de mange repositorier har især bidraget med tre nøglebudskaber.

For det første, at FAIRificering er muligt. Men at det er tid at starte nu! Adskillige repositorier i undersøgelsen øgede deres FAIR-score i løbet af projektets tidsramme.

For det andet, at et repositorium kun bliver mere FAIR, når ejeren tager ansvaret og aktivt arbejder på forbedring.

"Vi kunne se, at repositorier, som deltog i vores webinarer og har taget imod one-on-one support, har drastisk forbedret deres FAIR score," siger Hannah Mihai.

Værktøj som samtalestarter

For det tredje, er det vigtigt at gøre sig klart, at FAIR-evalueringsværktøjer ikke kan ses som en absolut måling, men mere som en konversationsstarter. Blot fordi et repositorium ikke opfylder alle FAIR-principperne på præcist den måde, som evalueringsværktøjet undersøger, betyder det ikke, at repositoriet ikke er FAIR nok for deres eget forsker-community. Resultaterne af en FAIR-evaluering skal bruges til at snakke om, hvilke FAIR-principper, der er vigtige i konteksten, og hvilke udviklingsopgaver der skal prioriteres.

Resultaterne for arbejdet med FAIR i EOSC-Nordic kan læses i de to rapporter: D4.1 An assessment of FAIR-uptake among regional digital repositories fra august 2020 og i den nyligt offentliggjorte D4.3 Report on Nordic and Baltic repositories and their uptake of FAIR.

Der kan desuden findes materiale fra alle webinarer på EOSC-Nordic Knowledge Hub.