Knowledge Exchange, som DeiC er dansk partner i, udgav sidste år rapporten "Openness Profile: Modelling research evaluation for open scholarship", som blandt andet beskriver et behov for en reform af forskningsevaluering. Et behov, der også er beskrevet i andre sammenhænge.
Et initiativ fra en ny europæisk koalition præsenterer nu nye principper for forskningsevaluering og giver mulighed for et bredt samarbejde på tværs af landegrænser. Visionen er en bred reform, som i højere grad skal belønne forskere for kvalitet og en åben tilgang til deling af forskningsresultater, så eksempelvis FAIR forskningsdata og FAIR værktøjer bliver forskningsmeriterende.
Forskningsmeritering også vigtig for FAIR arbejdet
I den nationale strategi for data management baseret på FAIR-principper fra 2021 spiller forskningsmeritering også en vigtig rolle. Anbefalingen er, at der arbejdes både på nationalt og internationalt plan med meriteringssystemet, således at forskernes arbejde med at publicere, vedligeholde og understøtte deling af FAIR data anerkendes og belønnes.
Her kan den nye europæiske koalition være et godt tilbud for danske forskningsinstitutioner, som ønsker sparring, og gerne vil være med til at udveksle viden, og udvikle en ny praksis og nye metoder i respekt for faglige og institutionelle forskelle.
Mange har allerede skrevet under
I den nye koalition er der repræsentanter for en bred vifte af interessenter blandt andet European University Association (EUA), med opbakning fra EU, Science Europe og EU-kommissionen.
Alle organisationer, der er involveret i forskningsevaluering i Europa, opfordres til at skrive under på aftalen, som foreløbig er en interessetilkendegivelse. Der er allerede over 350 organisationer, der har skrevet under.
Læs en om processen, indhold og hvordan man tilslutter sig her.