Gå til hovedindhold

Status på implementering af FAIR strategien

Årsrapporten for 2024 vedrørende implementering af Danmarks Nationale Strategi for Data Management baseret på FAIR Principperne er nu tilgængelig.
Af
03/02/2025 08:02
Billede
Klodser FAIR
Foto: iStock

Arbejdsgrupper nedsat af FAIR Følgegruppen

Arbejdsgruppe A: politikker, værktøjer og forskerstøtte

Arbejdsgruppe B: infrastruktur og langtidsbevaring

Arbejdsgruppe C: FAIR-finansieringsplan

Arbejdsgruppe D: FAIR kompetencer og viden

Arbejdsgruppe E: sikkerhedsaspekter for FAIR data

Arbejdsgruppe F: datas værdisætning

Årsrapporten præsenterer en status på seks områder, der er blevet behandlet af de seks arbejdsgrupper nedsat af FAIR Følgegruppen. Mens nogle arbejdsgrupper har fremsat konkrete anbefalinger, har andre fokuseret på at udforme indsatser for initiativer i 2025.

Hovedpunkter fra rapporten

Forbedret Forskerstøtte: Der er et stort behov for mere specialiseret støtte til forskere inden for data management. Derfor er det en prioritet i 2025 at afdække muligheden og fordelene ved at oprette et nationalt kompetencecenter med fokus på FAIR’ificering af forskningsdata.

Fælles Europæiske Standarder: Udviklingen af fælles europæiske standarder og løsninger kan fremme FAIR-praksis. Internationale initiativer, især inden for European Open Science Cloud (EOSC) og Strategic Research and Innovation Agenda (SRIA), vil derfor blive fulgt nøje.

Udbygning af infrastruktur: Rapporten understreger vigtigheden af flere infrastrukturløsninger, såsom DeiC Dataverse, DeiC Storage og Sensitive Storage. Disse infrastrukturer er vigtige for at fremme FAIR-praksis i Danmark og sikre, at data kan deles og bevares sikkert.

Langtidsbevaring af forskningsdata: Håndtering af langtidsbevaring af forskningsdata vil være et fokusområde i 2025 for arbejdsgruppe B. Arbejdsgruppe F har en tilknytning hertil, da det ikke er alt forskningsdata som skal langtidsbevares. Arbejdsgruppen vil etablere en ramme for at diskutere værdien af data.

Klare retningslinjer for finansiering af data management: Selvom udgifter til data management generelt bliver godkendt i ansøgninger til de private og offentlige fonde, har forskerne begrænset kendskab til finansieringsmulighederne. Forbedret kommunikation og klarere budgetmæssige retningslinjer fra universiteter og fonde kan styrke implementeringen af FAIR-principperne.

Sikkerhed: På sikkerhedsområdet har arbejdsgruppen etableret en konstruktiv dialog med centrale aktører som CISO-forummet og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Dette samarbejde giver et godt overblik over de mange igangværende sikkerhedstiltag. Der er et stærkt behov for klarere retningslinjer for sikkerhed, og derfor vil arbejdsgruppen kalibrere universiteternes dataklassifikationsmodeller, og undersøge om man kan udarbejde principper for en risikoprofil på forskningsprojekter.

Forperson for FAIR Følgegruppen, John Renner Hansen, udtaler følgende:

"De seks arbejdsgrupper har arbejdet systematisk og koncentreret med at forstå universiteternes nuværende niveau mht. implementering af FAIR og på at skabe en fælles forståelse af, hvad der skal til, for at forskerne kan gøre deres data FAIR og høste fordelene ved denne investering. Følgegruppen støtter planerne for den kommende periode, herunder at der arbejdes tættere på tværs af arbejdsgrupperne, så overlappende emner behandles optimalt. Fx er datas værdi tæt forbundet med behovet for langtidsopbevaring".

Læs mere om FAIR strategien

Læs Årsrapport 2024 - National Strategi for Data Management baseret på FAIR principperne