Den 1. juli 2023 træder bekendtgørelse BEK 615 af 29/5/2023 i kraft. Bekendtgørelsen beskriver DeiCs juridiske ramme og dermed det grundlag, DeiC kan agere på i fremtiden.
Kort beskrevet betyder det, at
- DeiC i højere grad kan agere som en selvstændig enhed og indgå aftaler på vegne af samarbejdet mellem universiteterne, hvor det hidtil har været Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
- DeiC forventes at kunne deltage i EU-projekter og internationale samarbejder i eget navn, hvor det hidtil officielt har været DTU.
- DTU (som udgangspunkt) fortsat vil være værtsuniversitet for DeiC og levere en lang række administrative funktioner, som økonomi, IT, HR og jura.
- Aftaler indgås i DeiCs navn ved værtsuniversitetet og med værtsuniversitetets CVR-nummer. Aftaler mellem DeiC og værtsuniversitetet indgås af DeiCs bestyrelsesformand. DeiC anvender ekstern juridisk vejledning ved aftaler med universiteterne.
- DeiC i efteråret 2023 får en ny bestyrelse udpeget af det enkelte universitet og en bestyrelsesformand udpeget af Rektorkollegiet.
”Jeg er rigtig glad for, at vi endelig har fået vores juridiske grundlag på plads. Det er et godt og selvstændigt fundament for det fortsatte arbejde med at sikre de danske forskere adgang til digital forskningsinfrastruktur, der kan være med til at give forskning i verdensklasse”, udtaler Gitte Kudsk, Direktør for DeiC.
For nogle år siden vedtog DeiCs bestyrelse, at DeiC skulle skifte navn, når den juridiske ramme var på plads. Da tidshorisonten var ukendt og aktiviteterne efter strategien, der udkom i 2018 og var baggrund for ændringen af den juridiske ramme, var i fuld gang, valgte bestyrelsen dengang en minimalistisk tilgang.
Så sig farvel til Danish e-Infrastructure Cooperation og velkommen til Danish e-infrastructure Consortium – altså DeiC.
Læs mere om DeiC fra 1. juli 2023
Se bekendtgørelse BEK 615 af 29/5/2923.