DeiCs internationale engagement er allerede en stor del af Forskningsnettet med tætte relationer til både GÉANT og NORDUnet, ligesom resten af DeiC også har stort fokus på internationalt engagement indenfor områderne Supercomputing (HPC), Informationssikkerhed, Data Management og Kvanteinfrastruktur. Den nyskabte stilling dækker over en ambition, som har været på tegnebrættet et stykke tid i DeiC Forskningsnettet, nemlig at styrke det internationale engagement og deltagelsen i fælles udviklingsprojekter. Den mest omkostningseffektive måde at gøre dette på er ved at deltage aktivt og søge mest mulig indflydelse i internationale samarbejder og projekter.
Digital suverænitet og valgfrihed
Disse samarbejder handler bl.a. om at undersøge alternativer til de dominerende tjenester/produkter for at styrke en dagsorden om digital suverænitet, hvor DeiC Forskningsnettet er med til at sikre, at der findes alternativer og valgmuligheder i forhold til en lang række parametre som on-premise, cloud, sikkerhed og privatlivsprofil, som den enkelte institution ikke har. DeiC tilbyder bl.a. medie-samarbejdstjenester som Zoom, Kaltura, Panopto, adgangshåndtering i form af WAYF og eduVPN, og dertil er vi med i indkøbsaftaler, som forhandles internationalt. Vi er også med i sikkerhedsrelaterede tjenester, f.eks. i forbindelse med beredskab, hvor vi er med i det internationale samarbejde CLAW.
DeiCs internationale engagement går begge veje, og i DeiC Forskningsnettet har vi dygtige folk ansat, der bestemt også bidrager til det internationale fællesskab. F.eks. er DeiCs måde at koble web-SSO og SSH-certifikater sammen for SSH-adgang blevet central i flere lande. Faktisk bliver netop denne løsning nu anvendt som standard for adgangshåndtering ved f.eks. HPC-anlæg både i Danmark og i Europa, kaldet GÉANT MyAccessID.
”Med den nye afdeling, som vil dække områderne, GÉANT, WAYF, web-teknik, udvikling og en række af de mest betydende kørende tjenester, har vi skabt et nyt fokus på tværs, hvor vi ønsker at udnytte den synergi, dette kan give”, fortæller Tangui Coulouarn, ny chef for udvikling og internationalt engagement i DeiC Forskningsnettet.
Tangui Coulouarn
Tangui har solid erfaring med udvikling af internationale projekter og samarbejder. De seneste 16 år i DeiC Forskningsnettet, hvor han har ledet mange internationale projekter, bl.a. været product owner på eduVPN, lead på forskellige GÉANT teams og NGI-projekter. Tangui er også DeiCs repræsentant i GÉANT General Assembly og NORDUnet Customer Advisory Group.
”Det bliver spændende at gå fra at have projekt-ansvar til at lede 11 personer, og jeg glæder mig meget til det”, fortæller Tangui smilende.
Mere information
Du kan læse meget mere om DeiC Forskningsnettets deltagelse i internationale projekter og samarbejder her: https://deic.dk/da/forskningsnet/samarbejde-og-projekter
Få et overblik over alle DeiCs tjenester: https://deic.dk/da/tjenester