Gå til hovedindhold

LUMI-Q Konsortiet rykker tættere på kvantecomputer

Med indgåelse af aftale om anskaffelse og drift af kvantecomputer i LUMI-Q Konsortiet vil DeiC i nær fremtid kunne tilbyde kvante-regnekræfter til forskere i Danmark.
Af
05/07/2023 09:07
Billede
LUMI CSC kabinet
Foto: CSC LUMI

Med underskrivelse af aftalen den 27. juni 2023 i Luxemburg, har LUMI-Q konsortiet taget det næste skridt til at tilbyde et europæisk kvante-computing miljø, som er integreret til EuroHPC infrastrukturen. Det betyder, at DeiC i nær fremtid kan tilbyde kvantecomputer-kræfter til det danske forskningsmiljø.

Den nye kvantecomputer skal installeres på IT4Innovations National Supercomputing Center i Ostrava i Tjekkiet i 2024, og det bliver EUROHPC JU selv, der skal stå for indkøbet af den nye super-computer. Det er ikke småpenge, der skal købes ind for. Det totale budget er 7 mio Euro, som finansieres af EuroHPC JU med 50% og LUMI-Q Konsortiet med 50%.

”Vi ser frem til, at DeiC som en del af LUMI-Q konsortiet nu i en nær fremtid kan tilbyde ægte kvante-regnekræfter til forskere i Danmark, og vi kan på den måde være med til at skubbe grænserne for moderne forskning og bidrage til dansk forskning i verdensklasse”, fortæller en forventningsfuld Gitte Julin Kudsk, direktør i DeiC. ”Vi ser frem til samarbejdet med vores internationale konsortiepartnere om at realisere LUMI-Q, som en af de kvanteteknologier vi vil tilbyde som en del af den nationale kvantestrategi”, fortsætter Gitte.

Den nye kvantecomputer vil være direkte koblet sammen med EuroHPC supercomputeren KAROLINA til en begyndelse, og det er planen, at flere af EuroHPC’s supercomputere som f.eks. LUMI-supercomputeren i Finland, skal forbindes til kvantecomputeren på sigt. 

LUMI-Q Konsortiet består af 9 europæiske lande, nemlig Belgien, Tjekkiet, Danmark, Finland, Tyskland, Holland, Norge, Polen og Sverige.

Læs den fulde pressemeddelelse her:  

LUMI-Q konsortium partnere: 

· Coordinator: VSB – Technical University of Ostrava, IT4Innovations National Supercomputing Center, Czechia 

· CSC – IT Center for Science, Finland 

· VTT Technical Research Centre of Finland Ltd, Finland 

· Chalmers University of Technology, Sweden 

· Danish e-Infrastructure Consortium, Denmark 

· Academic Computer Centre Cyfronet AGH, Poland 

· Nicolaus Copernicus Astronomical Center, Poland 

· Nordic e-Infrastructure Collaboration, 

· Sigma2 AS, Norway 

· Simula Research Lab, Norway 

· SINTEF AS, Norway 

· Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, Germany 

· University of Hasselt, Belgium 

· TNO Netherlands Organisation for Applied Scientific Research, the Netherlands 

· SURF BV, the Netherlands