Gå til hovedindhold

Danmark får andel i ny paneuropæisk supercomputer og skal bidrage til opbygning af europæisk AI Factory

PRESSEMEDDELELSE: Danmark tager del i samarbejde om at udvikle og drive en ny paneuropæisk supercomputer og en AI Factory der forener regnekraft, data og kompetencer. Initiativet vil give danske forskere adgang til avancerede ressourcer, og sikre, at AI udvikles i tråd med EU-lovgivning.
Af
12/12/2024 12:12
Billede
Data centre in Kajaani
CSC Finland

”Kunstig intelligens er en fascinerende og vigtig del af fremtiden, som kan være med til at løse nogle af samfundets største problemer, hvad end det drejer sig om klimaet eller sundhedsvæsenet. Jeg er derfor også stolt af, at vi i Danmark deltager så aktivt i udviklingen og udnyttelsen af AI-supercomputere. Det siger noget om, at vi har en forskningskultur, som er helt rustet til at tage imod og gøre brug af ny teknologi”, Christina Egelund, Uddannelses- og forskningsminister.

EuroHPC Joint Undertaking (JU) har udvalgt værtslokationerne for den næste generation af EuroHPC-supercomputere og AI-factories. En af de udvalgte værtslokationer er Finland, ledet af CSC – IT Center for Science, i samarbejde med et LUMI AI Factory-konsortium bestående af fem andre lande: Danmark, Tjekkiet, Estland, Norge og Polen.  Den nye supercomputer vil blive placeret i CSC’s datacenter i Kajaani, Finland, som også er hjemsted for LUMI-supercomputeren, der blev indviet i 2022.  Sideløbende med implementeringen af den nye supercomputer vil konsortiet opbygge en såkaldt AI Factory.

En AI Factory er et økosystem der er designet til at understøtte udvikling og anvendelse af kunstig intelligens (AI), ved at tilbyde forskere og udviklere en samlet adgang til regnekraft, data og kompetencer. Samtidig skal LUMI AI factory også bistå med juridiske og etiske aspekter, så den AI der skabes lever op til EUs regler på området.

Direktør for DeiC Gitte Kudsk udtaler:

”Investeringen er af stor strategisk betydning for dansk forskning. Den sikrer forskere adgang til en af de mest avancerede supercomputere og AI platforme i verden, og ved at samle ressourcer og værktøjer, som er nødvendige for at arbejde med AI, sikrer man, at teknologien bliver tilgængelig for langt flere forskere og andre aktører, og at den udvikles i overensstemmelse med EU-lovgivningen. Det skaber et stærkt fundament for fremtidens forskning og innovation”.

HPC-chef ved DeiC Eske Christiansen udtaler:

"Fremkomsten af AI har accelereret brugen af HPC - også blandt forskergrupper som traditionelt ikke har anvendt HPC. Det har skabt behov for en koordineret serviceunderstøttelse, og med LUMI AI Factory vil brugerne, uanset deres erfaringsniveau, blive sikret en samlet adgang til tjenester og services som kan understøtte deres arbejde.  I DeiC ser vi frem til at indgå i dette arbejde sammen med vores gode kollegaer i Europa".

Den nye supercomputer vil blive placeret i CSC’s datacenter i Kajaani. Finland. Datacenteret regnes for et af de mest energieffektive og klimavenlige i verden. Den nye supercomputer forventes at erstatte den nuværende LUMI-supercomputer i 2027.

Om AI

Traditionelt har High Performance Computing (HPC) primært fokuseret på simuleringer af fysiske og kemiske systemer for at forstå f.eks. aerodyniskmiske flows eller molekylers sammensætning. AI og maskinlæring giver mulighed for at “lære” mønstre i datasæt, f.eks. hvordan ord bruges til at skabe forståelige sætninger eller hvorvidt en MR-scanning viser tegn på sygdom. For at træne, dvs. opbygge, store AI-modeller kræves betydelig regnekraft. Ved at integrere AI med HPC får forskere adgang til den nødvendige regnekraft for at kunne træne AI-modeller, der åbner for nye muligheder indenfor f.eks. medicinsk forskning, klimaanalyse og materialeudvikling.

Om LUMI

LUMI er Europas hurtigste supercomputer og rangerer blandt de fem hurtigste i verden. Den er placeret i CSC’s datacenter i Kajaani, Finland, og indgår i det tværeuropæiske EuroHPC-samarbejde. Gennem DeiCs deltagelse i LUMI-konsortiet, har danske forskere adgang til LUMIs enorme beregningskraft.

Om DeiC

Danish e-infrastructure Consortium (DeiC) har til opgave at udvikle og koordinere samarbejde om digital forskningsinfrastruktur mellem universiteter, der er omfattet af universitetsloven. DeiC koordinerer brugen af de nationale supercomputere, der er til rådighed for danske forskere. Supercomputerne drives og udvikles af universiteterne, som stiller regnetid til rådighed for forskere uafhængigt af institutionelt tilhørsforhold.

Danske forskere har via DeiC adgang til en række europæiske supercomputere gennem EuroHPC-samarbejdet. Herunder LUMI.

www.deic.dk

Kontakt

Direktør Gitte Kudsk, gitte.kudsk@deic.dk, Tlf. 24801207

Kommunikationskonsulent Anne Rahbek-Damm, anne.rahbek@deic.dk, Tlf. 93511295

Mere information