Gå til hovedindhold

Nyt EU-projekt skal styrke infrastruktur til forskning i sensitive data

DeiC deltager som medlem af EUDAT i EOSC-ENTRUST projektet, som vil oprette et netværk af sikre forskningsmiljøer kaldet Trusted Research Environments (TREs).
Af
26/03/2024 09:03
Billede
ENTRUST gruppebillede
Foto: Privat

1. marts 2024 markerede begyndelse på det EU-finansierede projekt EOSC-ENTRUST, som har til formål at forbedre den måde, Europa håndterer følsomme data på. Projektet ledes af ELIXIR og EUDAT og samler partnere fra 15 europæiske lande i tre år med en EU-bevilling på €4,2 mio.

EOSC-ENTRUST vil oprette et netværk af sikre forskningsmiljøer kaldet Trusted Research Environments (TREs) og udvikle en plan for, hvordan forskere kan dele og analysere data sikkert. Disse miljøer, som også kendes under betegnelserne Safe Processing Environments eller Data Safe Havens, sikrer privatliv og lovmæssig overholdelse, når man arbejder med fortrolige oplysninger ved bl.a. at akkrediterer udvalgte forskere med adgang, logge aktiviteter og begrænse og kontrollerer hvilke informationer der kan forlade det sikrede computermiljø.

EOSC-ENTRUST står for "European Open Science Cloud - European Network of TRUSTed Research Environments".

Billede
ENTRUST coverbillede
Foto: ENTRUST

 

I øjeblikket er der forskellige systemer og procedurer for at håndtere disse miljøer i Europa, hvilket gør det svært for forskere og udbydere at arbejde sammen. EOSC-ENTRUST forsøger at skabe en mere ensartet tilgang til at håndtere disse udfordringer ved at samarbejde med udbydere fra forskellige lande og vedtage fælles standarder for opbygning, tilknyttede procedurer samt et samlende sprog og begrebsapparat. Dertil udvikle en fælles forståelse for hvilke krav og specifikationer der bør være ift. sikkerheden af de afgrænsede computermiljøer.

Projektet vil også udvikle en vejledning til, hvordan man sikrer, at forskellige teknologier og regler kan arbejde sammen. Det inkluderer også test og validering af disse koncepter inden for forskellige områder som genomik, kliniske forsøg og samfundsvidenskab.

Endelig vil EOSC-ENTRUST arbejde på at udbrede kendskabet til disse forskningsmiljøer og udvikle retningslinjer for deres anvendelse på lang sigt. Det vil samarbejde med andre projekter, der arbejder på lignende områder, for at sikre, at forskere kan arbejde sikkert og effektivt med følsomme data i fremtiden.

"Det bliver et betydningsfuldt arbejde med den absolut nødvendige sikkerhedsinfrastruktur, der muliggør forskning på sensitive data, som der kun kommer mere af, og som stiger i vigtighed." Rene Belsø, Data Management konsulent, DeiC.

Læs mere om EOSC-ENTRUST About | European network of trusted research environments (EOSC-ENTRUST) project

For yderligere information kontakt:

Rene Belsø, Data Management-konsulent, rene.belso@deic.dk

Jakob Bech Petersen, Koordinator for aktiviteter vedr. sensitive data, jakob.bech@deic.dk