Gå til hovedindhold

Dansk support til LUMI-brugere er klar til at løsne kode-knuder

To HPC-specialister fra DeiC sidder klar til at hjælpe forskere med at tilpasse deres kode til supercomputeren LUMI.
Af
Birgitte Vedel Thage
30/03/2022 12:03
Billede
LUMI Data Center
Photo: Fade Creative

Danske forskere har nu mulighed for at få adgang til LUMI, som er en af ​​de hurtigste supercomputere i verden. Og er der opstartsvanskeligheder, er der hjælp at hente, for supercomputeren LUMI har sit eget support-hold, kaldet LUMI LUST for LUMI User Support Team.

Alle deltagere i LUMI-konsortiet er repræsenteret i support teamet med en fuldtidsansat pr. land. Det gælder både Finland, Belgien, Tjekkiet, Estland, Island, Norge, Polen, Sverige, Schweiz og selvfølgelig Danmark. LUMI LUST yder fælles teknisk support til brugerne på LUMI, inklusiv dem som kommer ombord via åbne ressourcekald fra det europæiske EuroHPC. LUMI LUST varetager også udarbejdelsen af LUMI-dokumentation, det vil sige instruktioner, vejledninger og tutorials, ligesom teamet også står for kvalitetssikring af softwaren på maskinen, og desuden har etableret interessegrupper i forhold til specifikke tekniske løsninger til LUMI. Alt sammen for at løse tekniske problematikker, før de opstår, og gøre brugen af LUMI mere gnidningsfri for brugerne.

Dansk LUMI support hos DeiC Back Office

Siden oktober 2021 har LUMI LUST modtaget cirka 400 henvendelser fra alle lande i konsortiet. I Danmark varetages supporten af to HPC-specialister, der sidder i det nationale Back Office hos DeiC. De samarbejder blandt andet med forskere, der har specifikke kodeproblematikker, der kræver tilpasning til hardwarearkitekturen på LUMI.

To HPC-specialister hos DeiC Back Office

René Løwe Jacobsen er HPC-specialist og varetager support til de klassiske HPC-discipliner så som problemer med Message Passing Interface (MPI), som er kommunikationen mellem parallelle computernoder op mod tilgængeligt hardware for optimal performance. Han hjælper også med at få det mest optimale ud af hardwaren ved hjælp af kodeoptimering indenfor C, C++ og Fortran, samt at udnytte GPU’er til beregning via kodesprogene CUDA og HIP.

Christian Schou Oxvig er HPC-specialist og varetager support til datavidenskab i programmeringssproget Python på LUMI, herunder værktøjer til kunstig intelligens (AI) og maskinlæring (ML). Læringskurven for Python til HPC er knap så stejl som for klassisk programmering i C++ eller Fortran, og kan således være en måde at tiltrække nye brugere på til HPC-området.

Både erfarne og lettere øvede skal have adgang

Den danske strategi er, at både erfarne og lettere øvede HPC-brugere skal kunne tilgå LUMI. Hvis en forsker har kendskab til brugen af en computerterminal, og ønsker at tage skridtet videre fra en interaktiv HPC til et klassisk HPC-system med køsystemer, så kan de komme i gang på LUMI-C, der er CPU-delen af LUMI. LUMI-C er rangeret som nr. 76 på Top500-listen, der er en anerkendt opgørelse over de største HPC-anlæg i verden. Alene én maskine på LUMI har betydelig mere regnekapacitet, end hvad forskerne er vant til at benytte på deres egne universiteter. En LUMI-C node indeholder to CPU'er med hver 64 kerner (128 i alt), hvor en almindelig laptop til sammenligning indeholder fire til otte kerner.

AU-projekt fik hjælp

Selvom LUMI officielt ikke er indviet endnu, har de første danske pilotprojekter allerede brugt maskinen. Derfor har support teamet også allerede været i gang. I efteråret kørte et kvantekemi-projekt fra Aarhus Universitet en række beregninger på LUMI, og fik support fra den svenske del af LUMI LUST, da deres kode pludselig ikke fungerede på LUMI-C, til trods for, at den fungerede fint på et lokalt anlæg.

"Det er langt fra garanteret, at en stor og ikke standard computerkode, det vil sige 300.000+ linjer C++, der bruger diverse biblioteker, MPI med mere, automatisk vil virke på et nyt computersystem. Vi var således stærkt udfordret en overgang, men vi fik det til at virke med særdeles kvalificeret bistand fra LUMI LUST, og vi endte med at kunne køre en samling beregninger på LUMI, vi ellers ikke havde kunnet gennemføre," siger Ove Christiansen, professor i kemi på Aarhus universitet.

Mere vidensdeling med Front Office

DeiC er en del af LUMI LUST-konsortiet, og vil i 2022 arbejde på at øge vidensdelingen med Front Office på de otte universiteter i Danmark.

"Vi har også kørt en lille uddelingsrunde på 15.000.000 CPU-kerne timer til seks projekter, samt givet mulighed for, at fire projekter kan få lidt regnetid til at udvikle og tilpasse deres program til LUMI," siger Eske Christiansen, HPC Chef hos DeiC.

Vil du vide mere om LUMI LUST, kan du kontakte DeiCs HPC Chef, Eske Christiansen, på e-mail.

Derudover kan du også altid henvende dig hos Front Office på dit lokale universitet for information om adgang og ressourcer, og direkte til LUMI User Support for specifikke kodeforespørgsler.

Læs mere: