Gå til hovedindhold

EOSC Symposium i Prag viste gode takter

Målrettede tools og services, etablering af disciplinspecifikke forskningsstrukturer og FAIR infrastruktur var på agendaen i Prag den 14. til 17. november, hvor EOSC Symposium 2022 løb af stablen.
Af
28/11/2022 15:11
Billede
EOSC symposium banner
Foto: EOSC

EOSC Symposium blev i år afhold 14. 17. november i Prag med formål om at samle alle interessenter i forhold til etablering og udvikling af EOSC – European Open Science Cloud – og økosystemet af projekter, forskningsinfrastrukturer, beslutningstagere mv.

Symposiet viste, hvordan etablering af EOSC - European Open Science Cloud - fortsætter og i relation hertil hvordan der arbejdes intensivt med FAIR Princippernes implementering på mange fronter med henblik på  værdifuld udnyttelse af forskningsdata, -software mm. DeiC stillede som dansk “mandated member” af EOSC-Association med 3 repræsentanter, nemlig Anne Sofie Fink Kjeldgaard, René Belsø og Anders Sparre Conrad, for at søge mest mulig information  i forhold til at engagere vores nationale partnere i EOSC.

Et stort og vigtigt emme for succes for EOSC er understøttelse af teknisk og semantisk interoperabilitet. En række projekter præsenterede om dette emne med henblik på at tage diskussionerne fra konceptuelt til praktisk niveau blandt andet projekterne FAIR-IMPACT (hvor DeiC er deltager), FAIRCORE4EOSC og WorldFAIR. Teknisk og semantisk interoperabilitet ses tæt forbundet til implementering af FAIR Principperne, som vi er i gang med nationalt.

På årets symposium var der givet god plads også til deltagelse af repræsentanter fra ERICs – European Research Infrastructures, dvs. veletablerede disciplinsspecifikke forskningsinfrastrukturer. Heraf kunne vi imponeres over den mængde af målrettede ressourcer, tools, services mv., der findes og naturligvis har potentiale for kunne udnyttes mere og bedre f. eks. ved at kunne anvendes på tværs af discipliner. Nationalt er vi med, men der er endnu større potentiale her.

Et meget inspirerende oplæg kom omkring den FAIR infrastruktur som bliver udviklet og udrullet af medicinalfirmaet Roche. Industrien synes langt foran, når der først rykkes. Budskaber var FAIR skal være ”prospektiv” i stedet for ”retrospektiv” og ”It is all about semantics”! Vi lyttede og nikkede.

Se, lyt og læs mere om EOSC Symposium her: https://eosc-portal.eu/events/eosc-symposium-2022