Af Martin Bech, CTO
DeiC udbygger fortsat forskningsnettet for at komme ud til flere og flere lokationer. Herudover skal der også ske en fornyelse af det optiske transmissionsudstyr - forhåbentlig i 2015.
Da vi lavede det nuværende backbone net med en landsdækkende ring på lidt under 1200 km i 2008 syntes vi det var stort. Men siden den gang har har vi faktisk købt meget mere sort fiber, således at vi nu samlet er oppe på små 2600km. Hertil kommer andre 2100km kapacitetsforbindelser på 1Gbps, der er lejet hos teleselskaberne.
I 2013 var de væsentligste strækninger den nye direkte forbindelse Silkeborg-Århus som mange parter venter med længsel på og de mange forbindelser for UC Sjælland.
Ser vi fremad, er der intet som tyder på at denne udbygning ikke vil fortsætte, og vi har således også en række nye projekter på tapetet i 2014.
Ser vi lidt længere frem, kan vi nu se at der bliver behov for udskiftning af det optiske transmissionsudstyr.
I dag har vi landsringen samt ringen mellem København og Roskilde, hvor vores Alcatel-udstyr leverer en masse 1Gbps og 10Gbps forbindelser.
Faktisk så mange at hvis man lagde dem alle ved siden af hinanden, ville man have tæt på 1Tbps båndbredde. Det er en ufattelig masse transmissionskapacitet, og alligevel kan vi se at med den nuværende udbygningstakt, vil vi støde mod nogle kapacitetsgrænser i løbet af et par år.
Samtidig er den produktlinie vi bruger fra Alcatel, kaldet 1626LM, så småt ved at nå til det tidspunkt hvor produktion og senere service ophører. Vi forventer at kunne køre med systemet ind i 2016, men det betyder også at det bedste ville være at udskiftningen til nyt udstyr kan ske i løbet af 2015. Dante og Nordunet har kørt med samme udstyr som os, og de er begge i gang med udskiftningen.
Det skal vi også, og første skridt er at skabe klarhed over hvor de 30 mio kr, det forventeligt vil koste, skal komme fra. Det arbejdes der på i øjeblikket. Processen er således gået ind i den allerførste fase af et forløb som vi regner med vil tage ca. tre år.