Skip to main content

LUMI-supercomputeren er på vej: Hosting-aftalen mellem CSC og EuroHPC er underskrevet

En af verdens kraftigste supercomputere til forskning har været i støbeskeen siden 2019. Nu er projektet underskrevet, og arbejdet med at bygge computeren kan gå i gang.
By
26/11/2019 10:11
Billede
LUMI
CSC Finland

Nu er det formelle helt på plads mellem finske CSC IT Center for Science Ltd. og European High-Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU).

Aftalen om at én af de tre pre-exascale-supercomputere skal bygges hos CSC i Kajaani, Finland, er nemlig netop blevet underskrevet af parterne. Projektet er døbt LUMI (Large Unified Modern Infrastructure).

EuroHPC JU samler de europæiske ressourcer til at udvikle forskningscomputere i verdensklasse, baseret på europæisk teknologi og med støtte fra EU. Et af målene for EuroHPC er at skabe tre HPC-anlæg i LUMI-klassen inden 2021. Et i Finland, et i Spanien og et i Italien.

De første spadestik til projektet blev taget i juni 2019, hvor EuroHPC udvalgte Kajaani som en mulig placering for LUMI-datacentret. Det er denne aftale, som nu er blevet forseglet.

CSC bygger computeren på vegne af et konsortium bestående af Finland, Belgien, Tjekkiet, Danmark, Estland, Norge, Polen, Sverige og Schweiz. DeiC koordinerer den danske deltagelse på vegne af universiteterne.

”LUMI-konsortiet er et unikt europæisk samarbejde, hvor ni lande investerer i et fælles system, der skal give forskning og ekspertise i verdensklasse. Og CSCs bæredygtige datacenter i Kajaani vil blive hjørnestenen i det samarbejde,” siger administrerende direktør i CSC, Kimmo Koski, og han fortsætter:

”Vi er især stolte over den tillid, som disse lande har vist overfor CSC, og vi vil gøre alt for at opfylde den.”

Verdensklasse HPC- og datainfrastruktur til forskere

LUMI bliver en af verdens kraftigste forskningscomputere med en forventet livetid i perioden fra 2021 til 2026.

HPC-anlægget og infrastrukturen i CSCs datacenter skal hjælpe med at positionere Europa som et af de førende områder i verden indenfor supercomputing, hvilket gør det muligt for europæiske forskere at få adgang til beregninger i verdensklasse.

Supercomputeren skal være med til at styrke forskning inden for en lang række discipliner eksempelvis klima, personlig medicin, kræftforskning samt kunstig intelligens.

”Det er en enestående mulighed for Danmark at være med i samarbejdet omkring et HPC-anlæg af den størrelse. Vi sikrer, at de danske forskere får adgang til ekstraordinære regnekræfter, og at vi samtidig hjemtager den tekniske viden til anvendelse i vores egne nationale og lokale HPC-installationer,” har bestyrelsesformand i DeiC, John Renner Hansen, Dekan på Science på Københavns Universitet, tidligere udtalt i forbindelse med projektet.

Planen er, at LUMI skal være operativ i begyndelse af 2021.

Yderligere information:

  • Prodekan Torben Larsen, Aalborg Universitet, medlem af LUMI Strategic Committee.
  • Professor Brian Vinter, Københavns Universitet, teknisk rådgiver og stedfortræder i LUMI Strategic Committee.

Læs mere: