Rapporten ”The art of publishing reproducible research outputs – supporting emerging practices through cultural and technological innovation” har undersøgt, hvordan infrastrukturer, både sociale og tekniske, kan gøre en forskel for publiceringen af reproducerbare forskningsresultater.
Baggrunden for arbejdet er et voksende fokus på reproducerbare forskningsresultater. Reproducerbarhed er et grundlæggende fundament for videnskabelig forskning og er baseret på samme åbenhedsfilosofi, som ligger bag Open Science og FAIR-principperne.
Rapporten svarer på væsentlige spørgsmål
”Reproducerbar” i den nye rapport er defineret som muligheden for at få adgang til data og analyseværktøjer og dermed at opnå samme resultat, som det originale studie.
Rapporten kommer ind på spørgsmål som: Hvad er væsentlige fordele og barrierer ved at publicere reproducerbare forskningsresultater? Hvilke roller spiller de forskellige relevante interessenter? Hvor dyrt er det at checke reproducerbarhed? Hvilke infrastrukturer og værktøjer kan gøre det lettere at udgive reproducerbare forskningsresultater? Og hvilken rolle spiller FAIR principperne?
Projektet har haft deltagelse af eksperter fra de seks Knowledge Exchange lande, herunder fra Danmark Birte Christensen-Dalsgaard, chefkonsulent fra Aarhus Universitet. Projektet har, indsamlet og dokumenteret viden via et litteraturstudie samt interviews og fokusgruppemøder med en lang række interessenter, som inkluderer universiteter, forskere, forlag og infrastruktur- og serviceudbydere. En uddybende beskrivelse af projektet og resultater kan ses på Knowledge Exchanges hjemmeside, ligesom der findes dokumentation og resultater på Zenodo.
Læs mere:
- Læs en nyhedsblog, som er skrevet i forbindelse med offentliggørelsen: Five things you need to know to support reproducible research practices.
- Se præsentationen af rapporten fra DeiC konferencen 2021.