Skip to main content

Europa tager et kvantespring: LUMI-Q-konsortiet underskriver kontrakt om kvantecomputer i Tjekkiet


Den Europæiske Union har taget endnu et skridt mod at styrke den europæiske kvantecomputerinfrastruktur med underskrivelse af en kontrakt for erhvervelsen af LUMI-Q-konsortiets kvantecomputer, som skal placeres ved Det Tekniske Universitet i Ostrava, Tjekkiet.
By
27/09/2024 11:09
Billede
IQM topbillede
Foto: LUMI

Aftalen er indgået mellem European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) og IQM Quantum Computers, der er udvalgt til at levere den banebrydende teknologi. Kvantecomputere har potentialet til at løse problemer, som i dag er uden for rækkevidde for klassiske computere. De kan tackle udfordringer, der enten er ekstremt komplekse eller praktisk talt umulige at løse med nuværende teknologier. Selvom kvantecomputing stadig er under udvikling, sker der hurtige fremskridt, og teknologien forventes at revolutionere mange videnskabelige discipliner i fremtiden, hvilket åbner nye muligheder for forskning og innovation.

LUMI-Q: En kvantecomputer med revolutionerende topologi

LUMI-Q-konsortiets kvantecomputer vil være baseret på supraledende qubits arrangeret i en stjerneformet topologi. Denne arkitektur reducerer behovet for såkaldte "swap-operationer" og gør det muligt at udføre meget komplekse kvantealgoritmer. Systemet vil bestå af 24 fysiske qubits, som er forbundet til en central resonator.

Billede
IQM Figur
Foto: LUMI

 

Kvantecomputeren fra LUMI-Q-konsortiet vil være tilgængelig for europæiske brugere fra såvel forskning, industri og offentlig sektor, og vil understøtte udviklingen af en række applikationer med både industrielt, videnskabeligt og samfundsmæssigt potentiale for Europa. Systemet giver europæiske slutbrugere mulighed for at udforske applikationer og algoritmer tilpasset den nye stjernetopologi, såsom Quantum Fourier Transform (QFT), der er central i mange kvantealgoritmer og kan give eksponentielle hastighedsgevinster sammenlignet med traditionelle processer.

”Vi er rigtig glade for nu snart at kunne åbne op for danske forskeres adgang til en kvantecomputer, som en del af det nationale infrastrukturudbud. Sammen med øvrige initiativer i vores Q-access program vil LUMI-Q være med til at give danske brugere tidlig adgang til kvanteacceleret HPC og i det gode samarbejde med blandt andet de øvrige medlemmer af LUMI -konsortiet”. Gitte Julin Kudsk

”Udviklingen af kvanteteknologi går enormt hurtigt disse år, med en stadig voksende skare af aktører i både ind- og udland. Hertil markerer den underskrevne kontrakt det gode eksempel på, at internationalt samarbejde giver resultater og her skaber en afgørende vækstfaktor for fremtiden for kvanteteknologi og et stærkt EU.” Henrik Navntoft Sønderskov, kvantechef i DeiC.

LUMI-Q's unikke position i Europa

Denne kvantecomputers topologi gør installationen til noget helt særligt på verdensplan. LUMI-Q-systemet vil blive integreret i petascale-supercomputeren Karolina, som drives af IT4Innovations Nationale Supercomputing Center, der også koordinerer LUMI-Q-konsortiet.

Systemet har en samlet anskaffelsespris på 5 millioner euro, hvor EuroHPC JU finansierer 50 % og LUMI-Q-konsortiet, herunder DeiC, finansierer de resterende 50 %. Konsortiet er et paneuropæisk samarbejde, der involverer ni europæiske lande: Tjekkiet, Belgien, Danmark, Finland, Tyskland, Holland, Norge, Polen og Sverige.

Systemet forventes at være i drift inden for et år efter kontraktunderskrivelsen.

LUMI-Q Konsortium

LUMI-Q-konsortiet skaber et paneuropæisk miljø for kvantecomputing, integreret i EuroHPC-infrastrukturen. Dette koncept muliggør integrationen af EuroHPC’s kvantecomputer i flere EuroHPC-supercomputere, herunder supercomputeren KAROLINA i Tjekkiet, LUMI i Finland og EHPCPL i Polen. LUMI-Q-konsortiet samler ni europæiske lande: Tjekkiet, Belgien, Danmark, Finland, Tyskland, Holland, Norge, Polen og Sverige.

IT4Innovations Nationale Supercomputing Center ved VSB – Det Tekniske Universitet i Ostrava er et førende forsknings-, udviklings- og innovationscenter, der beskæftiger sig med højtydende databehandling (HPC), dataanalyse (HPDA), kvantecomputing (QC) og kunstig intelligens (AI) samt deres anvendelse inden for videnskab, industri og samfund. Siden 2013 har IT4Innovations drevet Tjekkiets mest kraftfulde supercomputersystemer, som bruges af både nationale og internationale forskerhold. For mere information, se www.it4i.eu.

Om IQM Quantum Computers:

IQM er en global leder inden for design, udvikling og salg af supraledende kvantecomputere. IQM leverer både kvantecomputere til on-premises installation og via en cloud-platform, som kan tilgås overalt i verden. Blandt IQM’s kunder er førende højtydende databehandlingscentre, forskningslaboratorier, universiteter og virksomheder. IQM har over 280 ansatte og kontorer i Espoo, München, Paris, Warszawa, Madrid og Singapore.