Skip to main content

DeiC indvier anden fase af Abacus 2.0

Udbygningen af supercomputeren Abacus 2.0 blev indviet i dag på en temadag om nationale supercomputere.
By
30/05/2016 15:05

Abacus 2.0 er blevet udvidet med 192 noder (computerenheder), så den i alt har 584 noder. Rektor Henrik Dam fra Syddansk Universitet, hvor computeren befinder sig, bød den velkommen med at minde om den dag i maj 1997, hvor en supercomputer slog skakstormesteren Kasparov.

"Dengang blev det set som teknologiens sejr over mennesket. Men i virkeligheden er supercomputere en triumf for den menneskelige hjerne. Supercomputernes regnekraft bliver grundlaget for fremtidens videnskabelige gennembrud: Ny medicin designet til den enkelte patient, fusionsenergi og optimering af turbiner på kraftværker," sagde Henrik Dam.

Han påpegede behovet for, at Danmark samler kræfterne, når det gælder HPC (High Performance Computing). Det budskab kom direktør Hans Müller Petersen fra Styrelsen for Forskning og Innovation også med.

Hans Müller Petersen
"En dansk oprustning på e-infrastrukturområdet kræver, at institutionerne på ledelsesplan forpligter sig til fælles løsninger," sagde direktør Hans Müller Petersen fra Styrelsen for Forskning og Innovation.

"Nutidens forskning begynder ofte i computeren snarere end i laboratoriet. På den politiske dagsorden i dag er det tydeligt, at investeringerne i forskningsdata skal udnyttes fuldt ud. Derfor vil det nationale samarbejde på område komme til at fylde mere og mere," sagde han.

Han påpegede, at EU-kommissionen har stillet forslag på området, blandt andet om to meget store computere.

"Hvis vi ønsker at få del i for eksempel forskningsmidlerne fra programmet Horizon 2020, skal vi have en national platform. Det var også en væsentlig baggrund for, at vi i styrelsen i samarbejde med universiteterne etablerede DeiC for fire år siden. De tre nationale supercomputere er konkrete manifestationer af, at vi har formået at skabe noget større, end det var muligt at gøre på lokalt plan, sagde han.

Lavere pris

Fremover bliver det billigere for forskerne at regne på Abacus 2.0. Kurt Gammelgaard Nielsen, der er direktør for HPC i DeiC, kunne fortælle, at prisen for en nodetime bliver sat ned. Dermed bliver anlægget blandt de billigste både sammenlignet med europæiske og amerikanske anlæg.

Dagen bød også på en gennemgang af det internationale supercomputerlandskab og de tre nationale danske anlæg: Abacus 2.0, Computerome og Kulturarvsclusteret.

Gæsterne fik mulighed for at komme ned i kælderen og se det nye serverrum, som er opbygget til den udvidede version af Abacus.

Abacus 2.0 er etableret i et samarbejde mellem DeiC, Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet.

Abacus 2.0

Inden udvidelsen blev Abacus 2.0 flyttet til et nyetableret serverrum i en kælder på Syddansk Universitet.

Læs mere om Abacus 2.0