Roskilde Universitet placerer alle sine videoproduktioner i systemet Kaltura fra DeiC. Det giver sikkerhed, stabilitet og styr på ophavsretten.
DeiC leverer Kaltura som en tjeneste, som NORDUnet står for driften af. Den kombination var en vigtig årsag til, at Roskilde Universitet valgte Kaltura. Det fortæller specialkonsulent Michael Pedersen fra Akademisk IT på universitetet.
”Jeg indstillede til styregruppen, at vi skulle vælge DeiC og NORDUnet, fordi de hører til i den akademiske verden. Vi kender i forvejen DeiC som leverandør af netforbindelse, Adobe Connect, WAYF og andre tjenester. Det var mere overskueligt end at skulle indgå en entreprise med et privat firma,” siger han.
Kaltura er et videoserversystem, hvor RUC kan placere sine videoer og beskrive dem med metadata. Når en medarbejder har lagret en video på systemet, kan den ses via en særlig videoportal eller indlejres i websider. Videoer kan også integreres i RUC’s LMS (Learning Management System), Moodle.
”Integrationen med Moodle er meget vigtig for os. Den gør det let for undervisere at lægge video ind i deres kurser,” siger Michael Pedersen.
Han er også glad for, at Kaltura er integreret med WAYF (Where Are You From). Det gør det let at styre brugere på systemet, fordi de ikke skal oprettes særskilt.
Plads til længere klip
Tidligere brugte universitetet en anden videoserverløsning. Men det var begrænset, hvor lange klip den kunne gemme. Endvidere var systemet baseret på Adobe Flash. Dermed kan videoerne ikke ses på Apple-platformen eller mobile enheder.
”For at komme ud over begrænsningerne har vi eksperimenteret med YouTube. Det virker, men hvis vi vil bruge det, skal vi opgive nogle af vores rettigheder til materialet. Det bryder vi os ikke om. Desuden har vi ved sådan en gratis løsning ingen garanti for, at materialet bliver ved med at være til rådighed på nettet,” siger Michael Pedersen.
Begge de problemer mener han er løst med Kaltura. RUC beholder alle rettigheder til videoerne. Og NORDUnet driver tjenesten professionelt, så der er backup af data.
”Jeg håber, at flere universiteter vil tilslutte sig løsningen. Jo flere vi er, desto billigere bliver Kaltura for os alle sammen. Desuden stiller det os stærkere, når vi kommer med ønsker til nye funktioner i systemet,” siger han.
Roskilde Universitet har mange års tradition for at bruge video i undervisning og forskningsformidling. I arkivet har Michael Pedersen fundet videoer tilbage fra midten af 1970’erne.
”Der er mange flere steder, hvor video kan bruges til undervisning og forskningsformidling. For eksempel har vi en række fag med laboratorietimer. Der giver video mulighed for at demonstrere, hvordan man betjener udstyret,” siger han.