Skip to main content

EuroHPC vil løfte Europa i det uendelige supercomputer-kapløb

Den administrerende direktør for EuroHPC, danske Anders Dam Jensen, vil give hele Europa et generelt løft på supercomputerfronten.
By
09/12/2021 10:12
Billede
Anders Dam Jensen, EuroHPC JU
DeiC

Den nye forordning for EuroHPC Joint Undertaking, der trådte i kraft den 9. august 2021 har et budget på 7 mia. euro. Det vil den danske direktør, Anders Dam Jensen, bruge til at løfte det generelle niveau for supercomputing i Europa. Det fortalte han på den årlige DeiC Konference.

"Vi har nogle lande, der er meget fremme i skoene, og altid har presset hårdt på, og så har vi en række lande, der godt kunne tænke sig at indhente noget, og vores opgave er jo at være noget for begge kategorier," siger han.

Investeringer i to spor

EuroHPC JU, der er et fælles initiativ mellem EU og de europæiske lande om supercomputere i verdensklasse, er lige nu i gang med etableringen af tre pre-exascale maskiner, nemlig LUMI i Finland, MareNostrum i Spanien og Leonardo i Italien. EuroHPC er desuden i gang med at etablere fem petascale maskiner rundt omkring i Europa.

"Vi skal ikke falde bagud, så derfor bliver vi nødt til at investere i de store maskiner, men vi skal stadigvæk også investere i nogle små maskiner rundt omkring, så vi kan få resten med. Idéen er virkelig at løfte Europa generelt, men det skal jo ikke blive på bekostning af dem, der er længere fremme, det duer heller ikke," siger Anders Dam Jensen, der er administrerende direktør for EuroHPC JU.

Danmark er godt med

Han mener, at Danmark er godt med i kapløbet, men at det samtidig er svært at hamle op med lande som Spanien, Tyskland, Frankrig, Italien og Finland.

LUMI er den første pre-exascale computer på europæisk jord, og stadiet før en exascale maskine. Og mens arbejdet med etableringen af Europas tre nye pre-exascale og fem nye petascale maskiner foregår, så er EuroHPC samtidig også fokuseret på de endnu større maskiner, der bliver brug for i fremtiden. Derfor er man allerede i gang med at forberede, hvordan arbejdet med at bygge to exascale maskiner skal foregå.

"Vi har det spor, der handler om at give regnekapacitet til Europa, og der vil vi se, at vi bliver ved med at sørge for, at Europa har store maskiner også, så folk ikke skal til USA eller andre steder for at få kapaciteten. Der er en helt klar forventning om, at vi følger med verden på kapaciteten," siger han.

Første exascale maskine i 2023

I EuroHPC JU håber man meget, at den første exascale maskine i Europa allerede bliver sat i drift i 2023, om man så når det, især nu med forsinkede leverancer i det meste af verden, det må tiden vise.

"Men samtidig, for at sikre bredden, så bliver vi også ved med at støtte, hvis der et land, der kunne tænke sig at have en petascale maskine. Så når vi i den meget nærme fremtid går ud og spørger, hvem der vil hoste en exascale maskine, så går vi også ud og spørger, om der er nogle lande, der kunne tænke sig at hoste en af de mindre maskiner," forklarer han.

Et konstant kapløb

Det er ifølge Anders Dam Jensen et evigt kapløb, og hvis LUMI var bygget færdig i dag, ville den være verdens hurtigste, men kineserne har lige annonceret, at de har bygget den første exascale maskine, og han understreger også, at det er helt sikkert, at amerikanerne vil komme med exascale maskiner, før vi har dem i Europa.

"Men Europa er godt med. Vi behøver ikke at have verdens hurtigste, vi ved jo, at det i så fald bare er i de første par måneder, indtil der er nogen, der har bygget en ny," siger Anders Dam Jensen.

Medlemmerne af EuroHPC JU er alle EU-landene og Island og Norge. Anders Dam Jensen forventer dog, at der vil komme flere til. Den nye forordning gælder de næste 7 år, fra 2021 til 2027 og sætter rammerne for, hvordan budgettet på 7 mia. euro skal bruges.