Skip to main content

Oplev Søren Brunak på DeiC konferencen 2018: Sådan regner vi på millioner af data for at forbedre folkesundheden

Professor Søren Brunak arbejder med noget af den vigtigste datadrevne forskning i landet, og hans mål er at knække koderne til vores helbred. På DeiC konferencen vil han fortælle om, hvordan enorme mængder sundhedsdata i kombination med supercomputerens regnekraft og skarpe algoritmer, bruges i kampen for at forbedre folkesundheden.
By
05/07/2018 12:07
Billede
Data flow
Foto: Colourbox.

DeiC konference 2018:

”Min opgave er at finde system og mening i sundhedsdata. At bygge algoritmer til livslange patientforløb for hele Danmarks befolkning.”

Sådan lyder det fra professor Søren Brunak, som er på en mission om, at regne på store mængder data for derved at få et skarpt billede af danskernes sundhed og give en personlig digitalt baseret behandling til den enkelte patient.

11 millioner danskeres data

Helt konkret regnes der på mellem 7 og 11 millioner danskeres data, indsamlet over en periode over 40 år. Det er eksempelvis information om sundhed, sociale forhold, ernæring og indkomst. Gennem statistik og beregning vil Søren Brunak og hans medarbejdere forbedre behandlingen og øge forståelsen af sygdommes udvikling og sammenhænge mellem mange forskellige livssituationer.

At tallet overskrider landets reelle befolkningstal skyldes, at der også er oplysninger på afdøde personer i det gigantiske regneark, der anvendes som fundament for algoritmernes mønsterjagt.

Hvad betyder data for dig, Søren Brunak?

”For mig handler data om at finde sammenhænge og mønstre som kan lede til nye hypoteser man kan arbejde videre med. Modsat ​den traditionelle hypotesedrevne tilgang kan den datadrevne metode pege på hvilke sammenhænge, der er på tværs af forskellige faktorer, hvilket kan give os et grundlag for at udvikle helt nye behandlingsmetoder,” fortæller han.

Hvad er det I kan finde ud af ved at sammenligne store datasæt?

”Sygdom er ikke nødvendigvis en enkelt diagnose. Nogle sygdomme arbejder sammen om at gøre os mere syge, mens andre ligefrem bekæmper hinanden. Det er ikke så enkelt, og derfor kræver det mange forskellige typer data for at finde personlige forløb som man ser hos mange patienter. Det er styrken ved Big Data ”

Hvad er det langsigtede mål med jeres datadrevne forskning?

”Vi vil gerne give lægerne et bedre grundlag for at forstå den enkelte patients sygdomsudvikling, og komme med forslag til behandling hvis der er alternativer. Ikke ud fra én diagnose men ud fra en lang forhistorie baseret på rigtige data. Samtidig vil vi gerne gøre det let for lægerne at se disse forløb under en konsultation. Gøre patientjournalen langt mere visuel,” siger han, og fortsætter:

”Lidt populært sagt, vil vi gerne tydeliggøre, hvordan et menneske går i stykker og komme med bud på at reparere det igen.”

Mød Søren Brunak på DeiC konferencen 2018

Du kan møde Søren Brunak på efterårets DeiC konference, der løber af stablen den 10.-11. oktober i Fredericia, hvor temaet er: Building the digital infrastructure for future research.

Her vil han i den afsluttende keynote uddybe og forklare sit arbejde med blandt andet Big Data, sundhedsdata, machine learning og algoritmer med relevans for mere personlig behandling. 

Tilmeldingen til DeiC konferencen er åben, og tilmelder du dig inden den 15. august, kan du spare 300 kr. på konferencegebyret.

Du kan se hele programmet og tilmelde dig her.

Læs mere: