Skip to main content

”Forskere skal ikke bruge tid på it-infrastruktur”

Budgettet og tiden kan hurtigt blive spist af arbejdstimer, der handler om it-administration i stedet for forskning. Det har et hollandsk konsortium, anDREa, i samarbejde med Microsoft nu fundet en løsning på i form af en cloud-baseret model, der blandt andet har til formål at gøre it-løsninger sikre og lettilgængelige for forskere.
By
07/10/2019 09:10
Billede
Cloud
Grafik: Colourbox.

Mød vores sponsorer: Sponsorer og samarbejdspartnere er fundamentet for en god konference og naturligvis også på DeiC konferencen 2019.

På årets konference kan du blandt andet møde Ariaan Siezen, der er direktør for konsortiet anDREa, som er oprettet af University hospitals Radboudumc Nijmegen, Erasmus MC Rotterdam og UMC Utrecht. Du kan finde mere info om konsortiet her.

Billede
Ariaan Siezen
Foto: Privat

Du kan møde Ariaan Siezen, der er direktør for konsortiet anDREa, på DeiC konference 2019.

anDREa er rammen for en cloud-baseret værktøjskasse, der blandt andet har til formål at gøre it-løsninger lettilgængelige og sikre for forskere, der arbejder på tværs af grænserne.

”Ideen til løsningen opstod, da jeg selv forskede og i den forbindelse manglede de nødvendige værktøjer til eksempelvis data management men også i forbindelse med overholdelse af lovkrav og it-sikkerhed,” fortæller Ariaan Siezen.

Derfor gik hun i gang med at undersøge mulighederne på den institution, hvor hun forskede - men uden held.

It-folkene opfordrede hende dog til selv at udforske mulighederne og hun blev således projektleder for et forløb, hvor målet var at nå frem til en model, der ville give forskerne frihed og sikkerhed omkring deres arbejde.

I 2014 gik det pilotprojekt i gang, der senere skulle udvikle sig til anDREa.

”Det gav os adgang til en masse input og læring omkring forskernes ønsker og behov, som vi i dag har ført med over i anDREa-konsortiet.”

Det var dog lidt af et tilfælde, at der rigtig kom skub i projektet.

Azure blev en øjenåbner

På et møde, som Ariaan Siezen deltog i, blev Microsofts cloud-infrastruktur, Azure, bragt på banen, hvilket blev lidt af en øjenåbner.

”De nødvendige rammer, hvor deling og opbevaring af data i et skalerbart og åbent miljø, åbnede sig, sammen med muligheden for at overholde lovgivningen, GDPR-regler og sikre de intellektuelle rettigheder i forskningen. Det var et stort skridt i den rigtige retning,” fortæller hun.

Det møde blev hurtigt til et samarbejde med Microsoft om et digitalt miljø kaldet Azure DRE, hvor en forsker har adgang til at arbejde med egne data, analyser samt værktøjer. I januar 2019 gik projektet for alvor i luften.

Et aktuelt eksempel på et forskningsprojekt baseret på Azure DRE er dataanalyse hos Radboudmc hospital, som foretages hver gang en patient dør på hospitalet. Hvert kvartal samles og analyseres data med relevante data science-værktøjer og resultaterne rapporteres via dashboard og PDF-rapport til brugerne af systemet. Endvidere stilles rapporten, via rette godkendelsesprocesser, til rådighed for myndighederne, som bruges til optimering af kvaliteten indenfor sundhedsområdet.

Du kan høre Ariaan Siezen fortælle om erfaringerne med cloud-løsningen på konferencens Dag 2, hvor hun klokken 12 taler på sikkerhedssporet. Ligeledes kan du komme forbi udstillerområdet og få en snak med Microsoft.

Tilmeld dig nu

DeiC konferencen 2019 løber af stablen den 30.-31. oktober i Fredericia på Trinity Hotel og Konference Center. Temaet er i år ”Changing Interfaces”, der henviser til at grænserne mellem infrastruktur, sikkerhed, data management og HPC i højere og højere grad smelter sammen.

Vi glæder os meget til at se dig til DeiC konference 2019.

Læs mere