Skip to main content

Programmet til DeiC Konferencen 2024 er online

Årets DeiC konference byder på masser af viden om de nyeste tendenser inden for digital forskningsinfrastruktur.
By
11/09/2024 09:09
Billede
DeiC konference 2023
Foto: Hjortlund Medier

På Data Management området udgør sensitive data et fokusområde på årets konference:

"Vi ser i disse år et ønske om at omsætte sensitive data til samfundsmæssig og videnskabelig værdi, og med det ønske følger et stigende behov for at kunne dele og analysere sensitive data på tværs af discipliner og organisationer. De tekniske løsninger der tillader det er meget efterspurgt af forskere, men samtidig er der skærpede krav til databeskyttelse. Håndtering af sensitive data er dermed blevet en central udfordring i forskningsverdenen og der former sig et metodisk landskab med flere forskellige tilgange til problemstillingerne knyttet til arbejdet. Det afspejler sig også i programmet på dette års DeiC konference” siger Jakob Bech Petersen, koordinator for aktiviteter vedr. sensitive data i DeiC og medlem af programkomiteen.

Et af de spændende indslag omhandler et samarbejdsprojekt med Danmarks Statistik, hvor et API gør det muligt for danske forskere at foretage beregninger på datasæt fra Danmarks Statistik via de nationale HPC-anlæg. Derudover er der oplæg om de nye databeskyttelsesteknologier, "Synthetic Data" og "Federated Data Science".

Hannah Mihai, Data Management Konsulent hos DeiC og medlem af programkomiteen, tilføjer:"Vi har i år lagt vægt på samarbejdet og grænsefladerne mellem de forskellige fagområder. Udnyttelsen af sensitive data i forskning stiller krav til både regnekraft, netværk og datastyring, alt sammen underlagt streng sikkerhedskontrol. Dette illustrerer, hvordan vi er nødt til at tænke digital infrastruktur som en samlet helhed."

Som altid vil konferencen også byde på masser af inspiration til det praktiske arbejde med at implementere god data management-praksis på universiteterne. Blandt oplæggene finder du Philipp Conzett fra UiT, som vil dele, hvordan DataverseNO sikrer en bæredygtig infrastruktur gennem grundlæggende principper om tillid og åbenhed. Derudover vil Anna Mette Morthorst-Jensen, på vegne af Knowledge Exchange, præsentere en værktøjskasse til at fremme reproducerbarhed i forskning. Anne Sofie Fink, Chef for Data Management afdelingen, vil også belyse, hvordan det danske arbejde med at implementere FAIR-strategien spiller sammen med det europæiske EOSC-samarbejde.

Søvnforskning på LUMI – afsluttende key note speak v. Kaare Mikkelsen

Som afsluttende Key Note Speaker kan du opleve søvnforsker Kaare Mikkelsen fra Institut for Elektro- og Computerteknologi ved Aarhus Universitet, som vil fortælle om, hvordan han anvender LUMI i sin undervisning, sin vejledning og sin forskning. Det har blandt andet påvirket Kaares aktiviteter i projektet 'Sleep in Orbit', der undersøger forskellene mellem søvnmønstre på jorden og i rummet for at sikre de bedst mulige leve- og arbejdsforhold for astronauter.

DeiC Konferencen finder sted den 29.-30 oktober 2024.

Se hele programmet her.